В Русия преглъщат тежко загубите на гимнастичките си

OFFNews 08 август 2021 в 14:13 33300 1

Снимка championat.com

В Русия приеха много тежко загубите на гимнастичките си на олимпийските игри в Токио. Линой Ашрам от Израел спечели златото в индивидуалната надпревара, а ансамбълът на България победи в отборната.

Така Русия за първи път от Атланта 1996 остана без титли в популярния и обичан спорт в страната. Медии, специалисти и спортни ръководители заподозряха заговор за спиране на руската хегемония, в който като оръдия са били използвани Ашрам и българските момичета. Истината е, че в последните години именно Ашрам и българките бяха основни конкурентки на рускините на килима и рано или късно щяха да ги свалят от върха. Друг любопитен факт е, че главен съдия в Токио беше рускинята Наталия Кузмина, която едва ли има пристрастия към израелката и българките.

Най-шумна в критиките беше ръководителката на руската художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, която определи съчетанията на българките като “мръсни”, а момичетата ни едва ли не “грозни” на фона на рускините.

"Съчетанията на българския отбор не бяха чисти, имаше леки грешки. Една десета се отнема за всяка свита ръка. Те имаха 7-8 десети от такива грешки. Композициите им не са толкова трудни като нашите и темпото не беше същото. Изглеждахме по-добре, според мен, но не споря, има такива, които харесват българския национален отбор. Особено второто съчетание. Мога да кажа, че обръчите им са много по-добри от топките. И на такива топки побеждават Русия с точка и половина. Това е смешно", каза Винер.

Тази емоционална реакция е по-скоро защитна, тъй като на нея й предстои да се сблъска с много въпроси в родината си.

“Съдиите са неутрални, но човешкият фактор никога не трябва да се изключва. Те видяха колко е мотивирана Линой. Тя е наша възпитаничка, треньор й е Лена Копиленко, дори разбира руски. Самата Винер неведнъж я е посочвала именно като основната заплаха за сестрите Аверини”, казва пък Венера Зарипова, която е била тренирана от Винер, а в последните 30 години живее в Израел.

От руската делегация оспорваха всяка от оценките на ансамбъла, но получиха минимални корекции, които не повлияха на крайното класиране. Със сигурност подлагането на резултатите под съмнение ще продължи.

“Надявам се, че Международната федерация по гимнастика ще даде разяснения за оценките на рускините и техните съпернички. Поздравявам спортистките, треньорите и президента на федерацията. Гордеем се с представянето им”, написа руския спортен министър Олег Матицин, който е подложен на критики в Русия. Вчера стана ясно, че той е водил персонална война с атлетката Мария Ласицкене, която спечели златото в скока на височина и се опитвал с административни методи да я спре от участие в Токио. Той е от хората, които имат интерес случилото се в художествената гимнастика да се раздухва.

“Дайте да не правим трагедии. За съжаление толкова бяхме свикнали със златните медали, че второ и трето място се възприемат като катастрофа. Нищо страшно не е станало. Трябва да се направи анализ - грешките на съдиите ли бяха или на нашите гимнастички. Има видео, всичко се пази и е лесно да се анализира всичко спокойно”, коментира депутатът от Държавната дума и бивш президент на федерацията по кърлинг Дмитрий Свищьов.

“Руските победи са омръзнали на всички. За да побеждават, нашите момичета трябва да са с две глави над съперничките. В Токио това не беше така. Те позволиха да бъдат настигнати. Или съперничките се придвижиха напред, или нашите отстъпиха и не показаха всичко на което са способни. Въпреки това момичетата от ансамбъла - Анастасия Близнюк, Анастасия Максимова, Ангелина Шкатова, Анастасия Татарева и Алиса Тишченко - са героини. Да изпълнят две прекрасни съчетания след скандала със сестрите Аверини е много тежко. Иска ни се да вярваме, че това поражение ще ги закали”, пише сайтът Чемпионат.

Дали ще ги закали или сломи ще разберем след два месеца, когато в Япония ще се проведе световното първенство по художествена гимнастика. Ние се надяваме нашите златни момичета отново да се върнат със златото, още повече, че това ще бъде последното голямо състезание за ансамбъла ни в този състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови