Защо 3 март, а не 16 април?

Ивайло Дичев - DW Последна промяна на 03 март 2017 в 14:10 37020 23

Снимка БГНЕС

Ивайло Дичев.

Вижда ми се тъжно да се самозалъгваме навръх националния ни празник. На 3 март 1878 година не се е случило нищо, което да ни касае. Началото на държавата ни настъпва на друга дата, пише проф. Ивайло Дичев в коментара си.

Ето как работи българската национална идентичност. От една страна е религиозният култ към Левски, който не позволява и на косъм да се отклониш от канона, било във филм, в учебник или просто в греховен Фейсбук-помисъл. От друга - празнуваме упорито като национален празник 3 март.

"Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби"

Къде е противоречието ли? Ами нали всички помнят фразата от предсмъртното писмо, от която вече е снета комунистическата забрана: "Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби". Не виждате ли проблема? Или Левски се е объркал и ще трябва да се каже публично, че не всичките му думи са пророчески. Или пък цар Александър II не ни е точно освободил (помните, че титлата "освободител" му е дадена заради руските крепостни, които към онова време са били доста по-несвободни от нашите селяни).

Не искам да влизам в русофобски дискурс, нямам амбиции за кариера в структури на НАТО или другаде. Признателността към Русия си е факт, с който нямам проблем. Просто ми се вижда тъжно да се самозалъгваме, при това навръх националния ни празник. На 3 март 1878 година не се е случило нищо, което да ни касае: две империи са сключили мирен договор, на който днес се радваме. При подписването на договора, доколкото знам, не е присъствал нито един етнически българин, а от самия договор не е произтекло признаването на българската държава. Това е станало една година по-късно, на Берлинския конгрес - май пак без участието на българи. Няма да агитирам да честваме този конгрес, знам, че не го обичаме, макар че именно той е направил възможно тогавашното ни княжество.

Датата 16 април 1879 година

А ако говорим за начало на държавата ни, вън от съмнение е, че то настъпва с приемането на Търновската конституция, гласувана единодушно през сълзи и прегръдки на великата дата 16 април 1879 година. Ако уважавахме нашите институции, държавност, самостоятелност - това щеше да бъде националният ни празник. Той, впрочем, би ни обединил отвъд глупавото противопоставяне между русофили и русофоби, което ни разделя и до днес.

Не казвам, че 3 март не заслужава да се празнува примерно като ден на православната дружба или нещо подобно. Защото, както знаете, освен Русия във войната участват и православните Сърбия, Румъния и Черна гора. Но един национален празник трябва да тръгва от нас, от нашите усилия и нашите независими институции. Просто не разбирам защо това елементарно нещо е толкова трудно - вероятно отношението ни към историята е твърде идеологическо. И всяко нещо, което се постави под съмнение, незабавно ти навлича гнева на майсторите на ритуала.

Бленуванията по Санстефанска България

Ние предпочитаме да си мечтаем за неосъщественото. Ако бяхме запазили Санстефанските територии, ако имахме излаз на Бяло море, ако Македония си беше наша... Тези мечтания ни струват до момента две национални катастрофи. Нещо повече: територията е нещо много разтегливо, тя винаги може да е по-голяма. Защо пък да не е до Адриатическо море, нали Симеон Великий е владял до там? А защо да не претендираме и за завоеванията на Крума Страшний по централната Европа? И понеже не можем да се оправим дори с тези реални територии, които имаме, хвърляме вината върху лошата участ, която ни е лишила от възможни, но неслучили се придобивки. Мечтаейки за Санстефанска България, ние си намираме повод да мразим сегашната си реална родина.

Когато полагаш своята национална идентичност върху количествени характеристики, а не върху идеални ценности, тя е по определение нестабилна. Под еди колко си квадратни километра няма българска идентичност. Не сме щастливи, ако не печелим поне еди колко си евро на месец... Подобна идентичност е обречена да се люшка от хипер-гордост към мега-срам и обратно.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

23

Halo

04.03 2017 в 17:47

Да отбележа за статистиката: Чичолина пак ви го начука! :)

6469

22

Halo

04.03 2017 в 17:43

Всички кухевчета са на линия под статията. Сега го погалете нежно...

8972

20

Петър Николов

03.03 2017 в 21:13

А някой да си е задавал въпроса, че дори и да приемем тази небивалица с батюшката за истина, вече не сме ли се издължили - в кръв,човешки, съсипани съдби, в ресурси, в 45 години тоталитаризъм? Аз лично някак си вече не се чувствам длъжен за това, че преди 140 години някой, който е искал да стъпи трайно тук, е изгонил тия, които досега са стъпвали трайно. И нямам предвид само Русия. Англичаните също са направили ебаси мизериите. Ако трябваше да празнуваме английското освобождение и да викам на кралицата им освободителка, пак нямаше да съм щастлив и доволен. Еле пък всеки ден да й гледам чутурата пред Народното събрание

17172

19

spirit оригиналът

03.03 2017 в 20:47

- Мамо, мамо, я ги виж!
- Що е? - Идат, погледни ги.
С танкове, с бази... - Що стоиш?
Скоро, чедо, поздрави ги.
Тях ги САЩ прати насам,
да помагат, чедо, нам. -
И кабинетът дава банки
на солджърите без страх
и крещи на тях:
хелоу, янки!

Генералът кат орел
ескадроните повежда,
а реформатор се запрел
и омаян ги изглежда:
чини му се, че е сън...
Изведнъж с туптенье, с звън
приближават кат пиянки.
Той си шапката свали
и ги поздрави:
хелоу, янки!

Стриптийз! Стриптийз! Гръм се чуй.
Обама мина планините!
Радост, чудо беше туй!
И на Тракия момите
срещат храбрите борци
и покриват със венци
всички близо 200 танка
И кат стискат им ръце,
викат от сърце:
хелоу, янки!

Как са горди тез момци!
Един тексасец варди, гони
хиляди злодей, крадци -
цели путински легиони.
И народът с лик засмен,
като гледа вече в плен
тия полкове във злато,
на янките добри
тъй благодари:
еваларка, НАТО!

Ивайло Дичев DW

18885

16

sottozero

03.03 2017 в 16:27Хаха,седеруги,нищо не можете да направите. Вижте, според последния от тия тъпаци било добре че гнусните англосаксонци ни били прецакали-нали разбирате за какви морални уроди говорим.

Както и да е,, 3ти Март нашият национален празник, първо,защото са го избрали съвременниците на Освобиждението, въпреки че руснаците някак си не са искали да им помагат:))),и втори- защото ние така искаме.

И така ше бъде навеки на тази земя.

13214

15

XR4

03.03 2017 в 16:22

Ел,темата е дълга , но за сметка на това поучителна.Най-добре го казаха "кукувците" навремето-"хората казват , че на кръстопът не се пикае , а пък ние държава сме направили"...

77928

14

El Commandante

03.03 2017 в 16:14

"Добре , че господ е българин..."

Абе има неква врътка, да знаеш, не е току така целата работа с тоя късмет дето сме го изкарали...