Как ще се чувствате, ако премиер ви стане Делян Пеевски?

Десетки пъти на ден чувам как някой нямало да гласува, за да изрази своя гняв. Но изразяването на себе си чрез отказ от гласуване ще ви даде Пеевски като премиер. Това добър вариант ли е или не? От проф. Евгений Дайнов:

Евгений Дайнов, DW 04 юни 2024 в 19:36 10738 19

Евгений Дайнов

Снимка Цецо Папазов

Политологът Евгений Дайнов

По света се правят все повече сериозни изследвания на "инфантилизацията на нравите". Сериозни автори и цели екипи се занимават с въпроса: Защо в последните десетина (май повече) години хората стават все по-инфантилни? Защо, вместо да имат очакваното в една цивилизована среда инструментално поведение, т.е. да работят за някаква цел и по пътя към нея да упражняват самоконтрол и самодисциплина, се занимават с експресивно поведение: изразяват своите чувства, страсти, емоции, омрази и гняв?

Тук не става дума за емоции, а за разум

Инструментално е например онова поведение, при което човек си казва: "Отивам да гласувам, защото искам бъдещето на страната (Европа) да изглежда еди-как. А колко съм гневен или обиден - това ще го изразявам по други поводи". Експресивно поведение има човекът, който казва: "Няма да им гласувам, защото съм им обиден и нека сега ги накажа".

Наказанието, разбира се, като правило се стоварва върху обидените негласуващи. Как например ще се чувствате, когато след месец се окаже, че министър-председател ви е Делян Пеевски? Това добър вариант за бъдещето на България ли е или не?

Въпросът обаче е доста по-дълбок. Гневно-негласуващите не се вписват в (не са крепители на) модерната цивилизация. Тя произлиза от Просвещението и е основана върху упражняването на "разум, изстуден откъм страсти", ясно целеполагане, упорит напредък към целта и самоконтрол. Тази именно цивилизация ражда либералната демокрация, правата и свободите на индивида, еднаквия за всички закон, работещите еднакво за всички институции.

Вкарването в нея на гняв, отпъждането на разума в полза на страстите, отслабването на самоконтрола в полза на емоции, изразявани по яростно-детински начин - всичко това сочи към съвсем различна реалност. В нея емоциите са над разума, разгулът надмогва над самоконтрола, законът и институциите се превръщат в бухалки за лична употреба на шепа вождове. Гневът, изразен в политиката, не наказва лошите. Напротив, гневът в крайна сметка поражда политици като Тръмп и Путин.

Човешкото същество е, разбира се, едновременно разумно (инструментално) и емоционално (експресивно), страстно и самодисциплиниращо се, целеполагащо и бушуващо. Единият пакет характеристики е породил Просвещението, другият - Романтизма. И двете има своите добри и лоши черти. И нито едно не може да бъде изтрито от човешката душа, защото си е там. Въпросът е човеците да са наясно в кои ситуации да са от Просвещението и в кои - от Романтизма.

Мнозинството от начинаещите ми студенти, сблъсквайки се с първата си писмена задача, изригват върху листа порой от емоции, страсти и предразсъдъци. Обясняват: "Ама аз изразявам себе си".

Аз пък обяснявам, че в аналитичното усилие не се занимаваме с изразяването на себе си, а с подреждането на действителността така, че да я разберем и да можем да ѝ влияем. Това става не с емоции, а с разум. Да, и да изразяваш себе си е важно - но не в анализ за "Политика" на Аристотел. Изразявай себе си, като направиш рок група, започнеш да рисуваш и пр. Така хем просвещенческата, хем романтичната страна на твоята душа ще бъдат удовлетворени.

Почти веднага почти всички студенти разбират какво им казвам. Обаче като гледам и слушам какво се говори тия дни по повод гласуването - като че избирателите не са толкова наясно с този материал. Десетки пъти на ден чувам как някой нямало да гласува, та да изрази своя гняв, разочарование, омраза и пр.

Мислете с главите си. Сърцата ги оставете за малко на мира.

Хора, изразявайте себе си в картини, музика, поезия. Гласуването е част от разумния, инструменталния пакет: този акт има за цел подобряването на общото благо в някакъв негов аспект. Изразяването на себе си чрез отказ от гласуване ще ви даде Делян Пеевски като премиер. Това как подобрява общото благо?

В случая: Мислете с главите си. Сърцата ги оставете за малко на мира.

Евгений Дайнов, DW

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    8011

    19

    bobr

    07.06 2024 в 13:38

    От край време менюто е песнопойци, които навиват да ги избереш на юнашко доверие. Некой мереклия не дава никакви гаранции да го поправяш или изхвърлиш между изборите, като почне лъжите, креденето и "не му е дошло времет" - реви си колко щеш, то си вътре на рахат.
    С една дума - менюто е от ментета, боли глава после. И и да не влизаш в ресторанта - същото - "избират" се с мнозинство от малцинството и пак си елиминиран. значи - влез в кухнята и си вземи гаранции срещу измама после.
    Негласуващите и "не подкрепям никого" са най-голямата "партия". Остава да разберат, че бойкот боклук не мете и да издигнат сами точната алтернатива - инструменти за бързо метене на "горния етаж" след първия гаф. След като се свържат в постоянна независима сила от повсеместни открити събрания (клубове на свободата), както ги е видяла Хана Арендт.

    1000

    18

    ИАД

    06.06 2024 в 13:01

    Та рекох си, я да се разходя по бюлетините. От толкова народ все един мога да случа, който да става за премиер, президентина да го хареса, да не го ругае всеки ден, да не му завижда, да не му пречи. Но едва ли. Ние сме си балканци. На запад ни харесва, но да защитим правото си на глас не можем, защото сме чугунени глави.

    60

    17

    Far Rider

    06.06 2024 в 12:42

    Дали ще е Пеевски или друг от сегашните политици няма да има някаква разлика. Борбата между комунистическите кланове за властта не променя особено нещата.

    1000

    16

    ИАД

    06.06 2024 в 12:29

    Подредих ги дето се казва по домова книга и какво мислите се получи?
    - представих си първо Тошко от ИТН - ох не,по зле от Главчев. Вчера гледам Слави, изплува от небитието и ги ръси едни... изглежда от горе някъде му ги говорят. Кошмар! То и без това в последно време не се знае той къде се намира и в какво състояние.
    - Костята Копейкин - пази боже и варди !!!
    - Бойко - по добре му зачислете един джип и един изсуствен интелект, който да му редактира мислите, че са му твърде объркани. Вероятно ги получава от източна посока и не може да се оправя с тях - от страх ли или?.... Ами ако нещо гръмне откъм Сърбия?
    - Делянчовци един бюбюк, ама за чеп за зеле не стават.

    -

    2550

    15

    alfakentavur

    06.06 2024 в 06:49

    "Логиката" ти като гласуваш - на ти Боко и Шиши, пък аз съм пич и не гласувам.....
    Наистина - ти какво получаваш, ако не също Боко и Шиши?

    Хем вече много хора ти казват, че всъщност точно негласувалите правят така, че Боко и Шиши да си изградят мнозинство.

    Я-а-а-а-а, какво се получи. Който не гласува е МНОГО по-виновен, че България ще получи Боко и Шиши отколкото гласувалия.
    Ти да видиш!

    145

    14

    Джендо Джедев

    05.06 2024 в 10:32

    alfa,

    Те са в паралелна реалност тия. Бахти бимодалните мислители - "Или всичко, или нищо!". После - що България била кочина. Ми...

    145

    13

    Джендо Джедев

    05.06 2024 в 10:31

    781000,

    Ако няма с кой да се коалира и в Парламента никой освен Шиши не гласува за него - как ще стане, я обясни!

    Тая опорка за изпрания Боце се изтърка, дай друга!

    С 20% няма как да се очаква повече от ПП-ДБ. Свиквай! И вземи, че иди пак за гъби на тия избори, после мрънкай! :D

    -400

    12

    781000

    05.06 2024 в 08:38

    Джендо, как си представяш мутрата да спечели избори с 10% преднина, и после да каже - отиваме пак на избори ?!
    ОПГ-то ще имат най-много 50 хил гласа повече отколкото преди 3 години, какво пълно мнозинство.
    А за това, че Пълен Провал го изпра и подсуши, са си виновни само и единствено те, а не избирателите им, които НЕ ГЛАСУВАХА за коалиция с мутри и сега вече не искат и да ги чуват.

    2550

    11

    alfakentavur

    05.06 2024 в 08:38

    Джендо, ти не знаеш. Тези, които не гласуват, ги управлява друго правителство. Не същото като нас. Всъщност те в друга държава живеят, не в същата.