Урал. Русия. Всеки 25-и е серопозитивен (обновена)

Юрий Решето-DW Последна промяна на 01 декември 2018 в 21:09 26677 11

В този текст на "Дойче веле" с оригинално заглавие "Русия срещу СПИН: романтика вместо секс?" бе допусната грешка в превода. В първоначалната статия бе записано, че всеки четвърти жител на Североуралск е серопозитивен. Коректният превод обаче е "всеки двадесет и пети". Извиняваме се за допуснатата грешка.

Североуралск е едно заспало градче в северната част на Урал. До най-близкия по-голям град, Екатеринбург или Перм, са цели 480 километра.

Тук няма летище, нито пък минават влакове наблизо. Единствената транспортна връзка с външния свят са такситата и маршрутките. С тях до Екатеринбург се стига за 8 часа.

Градчето в подножението на Урал представлява лабиринт от сиви панелни сгради, заобиколени от всички страни от гори. Повечето от неговите 26 хиляди жители са заети в рудодобива: в района се добива боксит - много ценната алуминиева руда. Това е и най-голямото предприятие и основен работодател в градчето, в което безработицата официално е близо 3,3 процента.

Руската "столица" на ХИВ-вируса

Тази картина обаче е измамна. Защото от години зад стените на социалистическите панелки бушува епидемия от ХИВ - всеки 25-и местен жител е серопозитивен. Още преди няколко години Североуралск влезе в новините - той стана първото населено място в Русия, което фициално регистрира носителите на вируса ХИВ. Така градът се сдоби с прозвището "руска столица на ХИВ-позитивните". Но по-лошо от броя на заразените е това, че вирусът засяга вече не само рисковите групи от населението, а и цялото население. И в този смисъл в Североуралск епидемията от ХИВ е навлязла в следващата, втора фаза.

На централния площад, носещ името на комунистическия вожд Ленин, младеж, който е запалил цигара, разказва, че много от неговите приятели са носители на вируса.

"Половината град е наркозависим. Младите хора тук нямат никакво занимание", казва той.

А млада жена, бутаща детска количка, признава, че се страхува за бъдещето на децата си.

Болницата в Североуралск е класически образец на сталинистката архитектура - с гръцки колони и пищна украса.

Днес обаче сградата е западнала - неподдържана, олющена и пожълтяла от времето. На това място биват регистрирани новите случаи на заразявания, тук назначават и терапията на пациентите с ХИВ.

Междувременно градските власти са осъзнали размера на катастрофата и вече вземат мерки, разказва с гордост Светлана Батраева - бивша отговорничка за работата с младежта и превантивната дейност срещу болестта на СПИН. Така например в града вече се правят безплатни кръвни тестове в подвижни лаборатории, в предприятията експерти изнасят лекции за просвета на населението, а властите водят много точна статистика за всичко. В резултат на това броят на новите заразявания вече спада, казва активистката:

"Разчитаме много на разяснителната дейност: как хората да се предпазват по-добре и как да водят по-здравословен начин на живот - да залагат повече на ценности като семейството и романтичните връзки, вместо на секса."

Романтика вместо секс?

Епидемията от СПИН в Североуралск обаче отдавна засяга вече не само младите хора, нито пък само рисковите групи от населението. Всъщност, това важи и за цяла Русия. На въпрос на ДВ, руският заместник-министър на здравеопазването Сергей Краевой признава, че Урал и Сибир действително имат по-голям проблем с вируса, причиняващ СПИН, отколкото другите райони на страната.

"Трябва да търсим причините в 1990-те години, когато икономиката беше в окаяно състояние, безработицата - висока, а търговията с наркотици процъфтяваше", посочва той. Ако тогава хората са се заразявали основно с игла, днес повече от половината нови серопозитивни са на възраст около и над 40 години, а инфицирането вече става по полов път, допълва Краевой.

На въпрос на ДВ защо никъде в Русия не могат да се видят например плакати, призоваващи населението да използва най-елементарното средство за защита - презервативите, заместник-министърът отговаря сериозно:

"Нямаме нищо против откритото отношение към механичните предпазни средства".

След кратка пауза той все пак решава да използва думата "презерватив". И добавя, че и в Русия вече по телевизията се показват рекламни клипове на фирмата Durex - включително във връзка с темата ХИВ.

"Но ако сме наистина едно свободно общество, трябва да зачитаме и културните и религиозните традиции в тази страна", посочва Сергей Краевой.

За това как се поддържат културните традиции в едно свободно общество можем да съдим по следния пример: след края на 3-часовия концерт в Дома на културата, организиран за цели семейства, жителите на Североуралск се разотиват. И поемат обратно към своите сиви панелки от съветско време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7800

11

limlim

03.12 2018 в 16:33

Малко просвета винаги помага:
1. хив позитивен.
2. болен от спин.
Който смята тези за еднакви - бегом в 19 век.
Позитивните, ако са открити навреме, никога не се разболяват при адекватна терапия.
Рашките им се свиди за кондом и профилактична диагностика, и си плащат за това със "златни" илачи.

7975

10

elbarbudo

03.12 2018 в 14:11

америка за българия е доволна от инвестицията си.

3109

9

Azarael

02.12 2018 в 20:53

Хайде,
спрете се бе натегачи и докога смятате да се
дупите на една антинародна власт. . . която си отива !
И вие влязохте в групата на блюдолизците , заедно
с агенция "ПИК" !

21662

8

spirit оригиналът

02.12 2018 в 17:49

""Урал. Русия. Всеки четвърти е болен от СПИН"
A всеки втори яде деца.

4044

7

borisboris

02.12 2018 в 14:39

За тези които искат материал поне малко по-близък до истината:
Източника:
https://www.dw.com/en/russian-town-fights-hiv-epidemic-with-unusual-methods/av-46449714

Изводите си правете сами.

8270

6

HristoSliven

02.12 2018 в 13:38

DW - тези задминават и нашите "сигнално жълти". Да, а към последните упорито опитва да се присъедини и "офф...", сигурно за да не изостава от "дирни.а" и едни които твърдят, че били "факти", ама по-скоро са медийни фекалии.

1245

5

rrr11

02.12 2018 в 12:41

25% ми се струва абсурдно, от DW пак са се изхвърлили мощно. Но дори и да е 1/25, което е 4%, пак е огромно количество характерно изостаналите държави.

7267

4

kokoten

02.12 2018 в 10:49

Не че има някакво значение но един поглед в Гугъл Ърт ни кара да си мислим,че панелките в града са със силно завишен брой.
В Африка има страни където 40% от населението е болно от СПИН.Илюзия е,че е възможно да има град с 25% болни ,а около тях да няма данни за такава епидемия.....

27544

3

sottozero

02.12 2018 в 09:52

До 1 и 2:

Колеги, не се впрягайте, това е поредната фалшива новина, срещу които инапе авторите на статията така яростно се борят;)

3000

2

Валентин С

01.12 2018 в 23:48

В оригиналната статия на английски пише за 0.04% (1/25), не за 1/4.

"Severouralsk is grappling with a veritable epidemic. Here, every 25th resident is infected with HIV. "

"26 хиляди жители"

Нормално е в малките населени места да има подобни статистически аномалии. По чисто математически причини.

По темата писа Канеман в „Мисленето“.

Иначе като се мине една критична бройка заразени, повишаването на броя заразени е неизбежно. Малкия брой на населението повишава вероятността случайно да се достигне критичната бройка на заразени, което да доведе до епидемия.