Всички без ПП-ДБ ламтят за третия мандат, за да се възползват от ''експертността''

Експертен кабинет значи "работодателите" на министрите да не си цапат ръцете, пише в анализ за Дойче веле журналистката Емилия Милчева

Емилия Милчева, Deutsche Welle (DW) 24 юни 2024 в 16:25 2790 5

Фасадата на сградата на Министерския съвет (МС)

Снимка БТА/Архив

Фасадата на Министерския съвет

Експертно правителство? В български вариант това означава кабинет, в който министрите ще изпълняват нарежданията на политическите селекционери, за да не си цапат ръцете "работодателите" им. От Е. Милчева.

В последните дни се говори все по-често за "експертно" правителство, което в български вариант означава партиите да изберат експертите и да се договарят за останалото - но без да го наричат политическо. Това значи кабинет, в който министрите ще изпълняват нарежданията на политическите селекционери, за да не си цапат ръцете "работодателите" им. Формулата е удобна поради своята всеядност и пластичност - побира всякакви експерти, но е и опасна точно поради тази причина. Преди дни бившият премиер Николай Денков, сега председател на ПГ на ПП-ДБ, заяви в парламента, че "експертните кабинети без ясна политическа отговорност са прекрасен смокинов лист, зад който могат да се правят много безобразия".

С изключение на ПП-ДБ, които остават в опозиция независимо с кой мандат се състави правителство, останалите шест политически сили в 50-ия парламент са петимни да се възползват от "експертността" - по един или друг начин. Засега няма яснота с чий мандат - с първия на ГЕРБ, с втория на ДПС или с третия. Но която и политическа сила да избере президентът за третия мандат, тя ще трябва да има подкрепата на ГЕРБ-СДС и ДПС. А претендентите за третия мандат неочаквано се умножиха - освен "Има такъв народ" (ИТН), за него фантазират и от "Възраждане", а вече и от най-малката седма формация "Величие". Тези показни демонстрации на капацитет подсказват, че биха се включили с някой и друг експерт, ако им направят оферта.

Санитарен кордон

Разумно ли е обаче в бъдещо управляващо мнозинство да се включват политически сили, които се обявяват против въвеждането на еврото и оспорват както българската военна подкрепа за Украйна, така и членството в НАТО? България има известни шансове за еврото, но "експерти" от тези партии в бъдещо правителство биха ги осуетили, ако не и провалили. А след като ПП-ДБ остават в опозиция, сега ГЕРБ и ДПС имат възможност да дадат убедителни гаранции за "неотклонната ценностна принадлежност на България към евроатлантизма" (по съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания). Ако ще подкрепят "експертно правителство", ще е нужен санитарен кордон за експерти от партии, които искат да променят ценностната ориентация на България или да я отклонят.

През 2017 Европейската народна партия (ЕНП) имаше амбивалентно отношение към коалиране на партии от нейното семейство с крайно десни и националисти, но въпреки това ги преглътна в третото правителство на Борисов. Министър на отбраната в този кабинет беше лидерът на ВМРО Красимир Карачанов, съмишленик на Марин льо Пен, гост на конгреса на Национален фронт, а Валери Симеонов от НФСБ, прочул се с изстъпления на границата, беше вицепремиер.

Невъзможните коалиции

С днешна дата подобни назначения не могат да бъдат допуснати - независимо дали става въпрос за политици или експерти от партии-мегафони на проруска пропаганда и част от политически семейства на крайнодесните. Впрочем, тримата български евродепутати на "Възраждане" ще се включат в бъдещата нова група в Европарламента, която ще състави германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" - "Суверенистите".

Когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов казва, че експертно правителство е възможно само с първия мандат, необходимо е да очертае границите. Той изключи "Възраждане", но означава ли това, че ГЕРБ няма да одобри и експертно правителство, което тази партия също подкрепя? По БНР вчера заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че ако получат третия мандат, биха отишли на разговори и с "Възраждане". А експертната екзотика на "Възраждане" допуска преговори и дори правителство с всички партии в парламента, с изключение на ГЕРБ и ДПС.

Къде стои "Величие"

Но Бойко Борисов не изключи "Величие" от обхвата на партиите, с които би разговаряла ГЕРБ, както направи с "Възраждане". Най-малката политическа сила в 50-ия парламент подкрепи с гласовете на всичките си 13 депутата избора на Анна Александрова от ГЕРБ за председател на временната комисия за изработването на правилника за работа на Народното събрание. После дадоха нелепи обяснения - объркали се, имало натиск, заплахи и предложения за подкупи.

Последва закана от едно от знаковите лица на "Величие" Ивелин Михайлов, цитиран от "24 часа", че 5-6 депутати от парламентарната група може да бъдат изключени. Това удобно наказание идва в удобен момент, когато ГЕРБ и ДПС се нуждаят от 6 гласа, за да сглобят мнозинство от 121. Подобни практики е имало и в предишни парламенти и липсата на политическа хигиена не е новина, нито пък фактът, че националистите са резервоар за гласове, когато ГЕРБ има належаща нужда.

Към момента обществото знае повече за възгледите на Ивелин Михайлов, който е мениджър и на атракциона Исторически парк и развива бизнес в община Ветрино, отколкото за идеологията на "Величие". Но и тези възгледи се модифицират. До влизането в парламента неговите и на лидера на партията Николай Марков изяви са в познатия стил на руската пропаганда - силен евроскептицизъм, за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна, подкрепа на т.нар. походи за мир и спиране на помощта за Киев, дори предсказания как "народът ще се вдигне на революция, ако бъдем въвлечени във война". Заради постове на Михайлов и Марков в социалните мрежи, от БОЕЦ вече поискаха от ДАНС да провери и дали партия "Величие" е свързана с дейност в полза на Русия "и/или с някакви икономически, финансови и други престъпления от общ характер".

Подкрепа от депутати, които споделят подобни "ценности", е токсична за управлението в европейска демократична държава. А камуфлажът с "експертното правителство" не отменя политическата отговорност на бенефициерите от ГЕРБ.

Дойче веле; Заглавието е на OFFNews

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    310

    5

    Telluris Malus

    25.06 2024 в 23:59

    Джендо явно не помни. С мандата на ДПС. Въобще ДПС е управлявало много пъти. Тихичко. Разпределяйки порциите. Готвят се да управляват пак. Но няма да го бъде този път.

    310

    4

    Telluris Malus

    25.06 2024 в 19:48

    Джендо, помниш ли с чий мандат Сергей Станишев стана премиер?

    585

    3

    Stoyancho

    25.06 2024 в 11:41

    И те ламтят, ама се павят на ощипани

    1017

    2

    IvoIvo

    25.06 2024 в 11:33

    Колко оригинално само от страна на ПП-ДБ...

    145

    1

    Джендо Джедев

    24.06 2024 в 17:06

    Помним как навремето с мандата на ДПС дойде един експертен кабинет начело с чичко Беров. Точно тогава се навързаха най-яките обръчи от фирми.
     
    X

    Онлайн банкиране без такси? Вече е възможно