С ярост, ритници и юмруци - завръщат ли се неонацистите в Гърция?

Deutsche Welle (DW) 14 октомври 2021 в 21:21 4675 0

Снимка Getty Images

Протест на антифашисти преди година.

Дясно екстремистката партия "Златна зора" в Гърция е забранена от години, но страната отново стана арена на неонацистко насилие. Кой стои зад нападенията в Солун и Атина? Материал на DW.

Облечени в черно младежи и мъже изскачат от едно професионално училище и нападат с щанги, брадви, ножове и камъни група ученици, които раздават в Солун позиви срещу фашизма и за образователна реформа. Пред същото училище и на следващия ден възникват междуособици: десетки ученици и преподаватели се оказват обсадени в сградата, а полицията успява да овладее ситуацията едва след няколко часа.

Така в края на септември започна цяла серия атаки и прояви на насилие, които предполагаеми неонацисти предприеха срещу леви активисти, ученици и правозащитници, помагащи на бежанци в Солун и в столицата Атина.

"С ярост, ритници и юмруци"

И Афродити Франгу е сред жертвите на тези атаки. Тя участва в подпомагането на бежанци по линия на една лява организация. Заедно с колеги сглобявали информационен щанд в едно атинско предградие, когато ги нападнали 15 неонацисти. "Бързо ни наобиколиха и разпънаха знамената си с фашистки лозунг. Събориха на земята двама от нашите и с огромна ярост започнаха да ги ритат и да ги налагат с юмруци и с мотоциклетните си каски по главите и по гърбовете", разказва Афродити.

Ранили и нея, когато се опитала да помогне на колегите си. Отървала се без тежки травми, но това било чист късмет: "Просто по едно време шефът им нареди да си ходят". След това нападателите вдигнали ръце в неонацистки поздрав и бързо изчезнали.

Кой стои зад атаките?

Нападенията от последните дни и седмици будят у Костас Пападакис крайно неприятни спомени. Като адвокат Пападакис навремето представлява частните обвинители в процеса срещу дясно- екстремистката организация "Златна зора". Той добре познава структурите и начина на действие на тази организация. И смята, че сегашните нападения са пряко продължение на насилието, извършвано от наонацистите през 2012-2013-а година. Действията на сегашните насилници на практика повтарят моделите, използвани от междувременно забранената "Златна зора", смята Пападакис.

Ето защо той мисли, че сегашните насилници може да са свързани с някогашното ръководство на забранената партия и настоява да се разследват възможните връзки с онези членове на "Златна зора", които са в затвора. "Трябва да се разбере какви са хората, които дни наред държат цяло училище под обсада и имат достъп до оръжие", казва Пападакис, според когото правителството не преследва достатъчно сериозно крайнодесните насилници. Той твърди, че при сегашното консервативно управление политическите везни в Гърция силно са се наклонили надясно.

И здравният министър е десен

През изминалите месеци премиерът Кириакос Мицотакис на няколко пъти ремонтира кабинета си и днес той включва поне трима министри с националистически, ако не и с крайнодесни убеждения. Най-голям шум се вдигна около назначението на Танос Плеврис за министър на здравеопазването. Той е известен със своите крайни възгледи, а навремето като адвокат защитаваше баща си - добре познат на всички антисемит, който отрича Холокоста. Тогава Плеврис заяви, че това било "свобода на личното мнение".

През 2011-а година като депутат в парламента Плеврис държа многозначителна реч за това как да се действа срещу бежанците. И между другото каза: "Има два начина да се реши проблемът с мигрантите, за които трябва да се говори ясно. Единият начин е да си пазим границите. А те не могат да се опазят без известни загуби. За да го кажа съвсем ясно: без убити. Когато пазиш границите, има и убити".

Когато Плеврис стана министър, срещу него се надигнаха много критики, особено от страна на еврейската общност в Гърция. Министърът дори беше принуден да се извини за предишни свои изявления. Но съмненията относно неговите убеждения остават.

Когато в правителството участват такива министри, дясно екстремистките групировки набират нови сили и куража да върша нови насилия, опасява се Пападакис. Точно поради това той смята, че идния уикенд хората трябва да излязат на улицата и да се включат в голямата демонстрация срещу дясното насилие. Демонстрация, която ще си остане мирна, надява се Пападакис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови