''Путин умее добре да се приспособява и може да оцелее, ако му позволим''

Сара Кели 18 януари 2023 в 20:53 9024 6

Фиона Хил

Снимка DW

Фиона Хил

Тя е била е консултантка на трима американски президенти и е отговаряла за координацията на американската политика спрямо Европа и Руската федерация - Фиона Хил, известна експертка в сферата на външна политика, която се занимава основно с Русия под управлението на Владимир Путин. Ето какво казва Хил в предаването на ДВ "Конфликтна зона":

В Украйна се готвят за нова руска офанзива до три месеца, както и за нова мобилизация с около 200 хиляди души, дори не изключват ново руско настъпление към Киев. Как смятате, каква е стратегията на Путин?

Фиона Хил: Оценката на Украйна е разумна. Знаем, че при първия опит Путин не успя да превземе Киев, Зеленски не избяга, а украинското правителство не падна. Но несъмнено Путин все още се стреми да накара Украйна да капитулира по един или друг начин. И ако смята, че нов удар срещу Киев ще бъде успешен, разбира се, ще се опита да го предприеме. Мисля, че големият брой войски, съсредоточени на границата с Беларус, неотдавнашното посещение на Путин в Беларус и срещата му с беларуския лидер Александър Лукашенко също показват, че Путин е решен да продължи войната - в съответствие със своя манталитет. Той не е завършил това, което си бе поставил за цел през февруари 2022-а година и е твърдо решен да го довърши.

Но през последните месеци виждаме как Путин търпи унизителни поражения в Украйна. Руската армия се оказа неспособна да превземе и задържи по-големи части от територията на страната. Не губи ли Путин войната и колко трудно му е да признае това?

Фиона Хил: Мисля, че всичко това изглежда така от наша гледна точка - не съм убедена, че и Путин вижда нещата по същия начин. Възможно е и той да не получава цялата информация - сведенията, които имаме ние, не стигат до него. Освен това в Русия може да разглеждат западните съобщения като пропаганда. Знаете, че за Путин тази война е и информационна. Но по време на цялата си кариера Путин доказа, че е безмилостен и е готов да плати всякаква цена.

"Ню Йорк Таймс" публикува репортаж за войната в Украйна, в който бе цитиран източник от Кремъл, приближен на Путин. Той твърди, че Путин е готов да пожертва до 300 хиляди руски военнослужащи - хората, които бяха вербувани или мобилизирани. За него загубата на човешка сила не е голяма трагедия или нещо, което трябва да се възприеме сериозно. Затова е готов да доведе нещата докрай и това е проблемът, пред който сме изправени сега.

А информацията за вътрешна употреба, която е предназначена за руснаците? Вече е съвършено ясно, че бойните действия продължават по-дълго, отколкото са очаквали руснаците. Има и начин Москва може да представи тази инвазия и евентуалната сделка, която може да последва, като своя победа? И да каже примерно, че мисията е изпълнена?

Фиона Хил: Всичко това е доста сложно. Искам да кажа, че ако говорим за основните цели на Путин, те не са се променили. Но за обикновения руснак те със сигурност са се променили. На хората им казваха, че това е специална военна операция, която ще приключи за кратко. Украйна трябваше до седмица-две да капитулира и всички отношения между Украйна и Русия да бъдат уредени. Това не стана.

Повечето руснаци смятаха, че ще наблюдават тази война отдалеч, че няма да участват в нея и че не носят отговорност за нея. След решението на Путин за мобилизацията обаче това вече не е така. Виждаме, че от февруари насам един милион руснаци са напуснали страната. Това са хора, които очевидно са били против войната и не са искали да отидат в армията. Респективно войната е засегнала пряко един милион души, както и всички техни близки и приятели. Знаем, че в много кръгове в Русия войната не е популярна. Има много руски бизнесмени, които са пострадали от нея. Всички отношения между Русия и нейните съседи пострадаха. Държави като Казахстан, Армения и Молдова например преразглеждат отношенията си с Русия. А и проучванията на общественото мнение показват, че все повече руснаци са "за" прекратяване на войната.

Досега съюзниците от НАТО и други партньори на Украйна се гордееха с единството си. Но преговорите по последния пакет от санкции на ЕС например бяха определени от дипломати като ожесточени. Не Ви ли безпокои това, че в единството на Запада започват да се появяват пукнатини?

Фиона Хил: Загрижена съм, защото смятам, че това наистина говори за неразбиране на ситуацията, в която се намираме. Независимо дали ни харесва или не, Владимир Путин е обявил война на Запада, което е правил много пъти. Достатъчно е да погледнем предишни негови изявления. Това не е мой анализ, не хиперболизирам - казал го е самият Путин.

Студената война прерасна в гореща. А битката за бъдещето на Украйна всъщност е битка за европейската сигурност. Дълго време не го осъзнавахме - винаги реагирахме само на Русия и руския наратив. Също така смятам, че трябва да взаимодействаме с Русия и да разберем какво място заема тя в Европа. Но не можем да отричаме факта, че Русия и Владимир Путин са ни обявили война.

Проблемът е, че много европейски страни отричат това и затова нещата са толкова проблематични. Честно казано, те се опитват да заровят главата си в пясъка като щрауси и да се преструват, че това не се случва. Е, извинете ме - случва се.

В книгата си наричате Путин "майстор на оцеляването". Може ли той да оцелее и сега?

Фиона Хил: Всъщност може. Путин умее добре да се приспособява и може да оцелее, ако му позволим - в смисъл да надделее в тази политическа и информационна война и във войната в Украйна. Ако Путин бъде подложен на натиск, това, разбира се, няма да е изненадващо предвид огромната стратегическа грешка, която направи. Но той може да бъде безмилостен и да играе толкова мръсна игра, че да продължи да води тази война още известно време. Така че много зависи от нас.

Как виждате бъдещето на Русия - с или без Путин - и кога ще приключи сегашният конфликт?

Фиона Хил: Руснаците, честно казано, доскоро живееха по-добре от всякога. Всеки, който е бил в Москва, може да се убеди в това, а и в останалата част на страната също. Но сега Путин върна времето назад. В някои отношения той се опитва да върне времето назад към 80-те години на XIX век, а в някои отношения - към 50-те години на XX век, към епохата на Сталин - с преследванията и репресиите.

Много руснаци виждаха бъдещето си в това да останат свързани с Европа. Помислете за всички руснаци, които живеят в Европа, които работят в Европа, за всички мултинационални компании, които са базирани в Европа, за търговията, за икономическите връзки - всичко това сега е разрушено. Има много компании, които никога повече няма да инвестират на руския пазар. Той няма да бъде същият като преди, дори санкциите да бъдат отменени. Сега украинците ще мразят руснаците за поколения напред. Много руснаци сега се чувстват като аутсайдери, двойни аутсайдери, така както честните германци са се чувствали през 40-те години на миналия век и непосредствено след Втората световна война. Пътят назад ще е дълъг. Но не е невъзможен.

Знаем, че държавите могат да се възстановяват, но ще е много трудно. Това е, с което ще се сблъскаме в бъдеще, е следното: ще започнем отново да мислим как да взаимодействаме с Русия в Европа, в новия европейски контекст на търговия, икономика и сигурност,както и как да възстановим Украйна и да възстановим отношенията между Украйна и Русия - това ще бъде основният проблем.

Европа се промени от тази война. Светът се промени - тази война засегна целия свят. Намираме се в един от онези повратни моменти в европейската и световната история, в който бъдещето все още е много неясно.

Дойче веле; Заглавието е на OFFNews

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -529

  7

  6екеr4о

  25.01 2023 в 15:47

  Партенката, лепната от БармаБлея, я виждам за 3-ти път!
  Жалкият алитерат е успял да конструира пост от цели 8 изречения, как да не им се радва, как да не ги тиражира до безкрай!?
  С такива приятели на Бабуля Митрофановна, смрадливата съвеЦка жопа, врагове не ѝ трябват...

  -5840

  5

  От историята знаем, че когато Европа губи, обикновенно САЩ пълнят гушите.

  -5840

  4

  Абе от къде ги намирате все такива клоуни :)

  4638

  3

  Того

  19.01 2023 в 05:34

  Перефразирайки Аксаков ще кажа: Смъртта на Русия ще бъде тържество за България.

  406

  2

  order

  19.01 2023 в 03:40

  Мдааа Дааа....

  Вариантите винаги са само два: или Европа губи или Русия печели. Победителят може да бъде само един. Двама победители, няма.
  ... или другия вариант… мир под условията на Путин или няма да има свят!!!!
   
  X

  Сърбия - приятел или враг