По Черноморието продължават да никнат бетонни чудовища

Чрез заобикаляне или директно погазване на закона хотелски комплекси продължават да "никнат" по Черноморието. Но достатъчно туристи за тях няма, защото плажовете вече са препълнени.

DW 23 юли 2021 в 21:26 11690 0

Снимка Георги А. Ангелов

Миналото лято в местността Алепу, южно от Созопол, изникнаха първите 4 етажа на хотел, който по документи беше подпорна стена. Това лято на "първа линия" над залива Бутамята до Синеморец бе завършен пететажен хотел, който по документи е "три вили", разказва Георги Ангелов за Дойче веле

Опитите да бъдат застроени най-красивите места по Черноморието, които са защитени територии, продължават чрез еквилибристики със закона или неговото директно нарушаване. Зад тях стоят интересите на бизнеса, местната власт, а често и на местните хора, чиято идея за "оправяне в живота" минава през продажбата на наследствените земи по крайбрежната ивица.

Последствията са видими от една разходка по бреговете, разположени на юг от Созопол - голяма част от новите хотели са празни, а друга въобще не са довършени. Бетонните им скелети стърчат и загрозяват иначе прекрасния странджански пейзаж. В същото време, по думите на Димитъp Πoпoв oт Acoциaциятa нa тypoпepaтopитe и тypиcтичecĸитe aгeнти пред БНР, пpи 30% зaтвopeни xoтeли по българското Черноморие, имa "бой пo плaжa", ивиците са пълни, а xopaтa cпят пo шeзлoнгитe, зaщoтo нямa мяcтo.

Случаят с хотела "Три вили"

Екоактивистът Борислав Борисов привлече общественото внимание към случая с хотела "Три вили". Строежът на хотела на Бутамята е бил отдавна изоставен, но през пролетта ударно започват довършителните му работи. Тогава Борисов решава да изпрати запитване до РИОСВ - Бургас, за да провери какви съгласувателни процедури са извършени, разказа той пред ДВ. "След около две седмици получих отговор, който направо ме втрещи. Те (РИОСВ) не са и чували, че там се изгражда хотел, защото единственото, за което са били информирани, е инвестиционно намерение за три броя вилни сгради", обяснява Борисов. От отговорите на РИОСВ Бургас до Борисов се вижда, че през 2004 г. е дадено разрешение за строителство на три вили, чиито отпадни води ще се заустват в изгребна яма. През декември 2007 г. община Царево издава разрешение за строеж на два обекта на същото място - “Апартаментен хотел Блок- 1” и “Апартаментен хотел Блок- 2”. Според екоинспекцията това е станало при игнориране на указанията ѝ от октомври същата година за необходимостта от прилагането на оценка за съвместимост на всички планове, инвестиционни проекти и пр. във връзка с последните тогава изменения в Закона за биологичното разнообразие. От РИОСВ-Бургас твърдят, че липсва документация, която да уведомява за промяна на инвестиционното предложение.

На 2 юли, след две питания по закона за достъп до информация от Борисов и групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", екоинспекторите отиват на проверка на място и установяват нарушение. "Едва ли не на 2 юли те разбраха, че там се строи хотел”, коментира Борисов. Той отбелязва, че РИОСВ са уведомени от инвеститора за промени по фасадата на хотел, а не на вили, но от екоинспекцията тогава не са реагирали, въпреки че строежът попада в зоната на НАТУРА. След репортажи по медиите, служебният министър на околната среда Асен Личев обяви, че строежът е спрян. Прокуратурата също разпореди проверки.

Където и да разровим, излизат нередности

"Където и да сме се помъчили да разровим нещо, винаги излизат някакви нередности, къде дребни, къде по-големи", казва Борисов по адрес на незаконните строежи по морето.

Той се захваща с темата пред 2 години, когато министърът на туризма Николина Ангелкова решава да даде под наем плаж Липите, който е изцяло обграден от защитена местност Силистар. Това би означавали, че в защитената зона, където е забранено движението на автомобили, трябва да бъде построен път и инфраструктура, за бъдат обслужвани заведенията на бъдещия концесионер. Конкурсът обаче е отменен.

Мераците за презастрояване не намаляват

Междувременно мераците на Община Царево за още по-голямо застрояване растат. Последният проект за Общ устройствен план на общината предвиждаше урбанизация в парк "Странджа". Той се базира на неверни данни. Площта на същестуващите плажове на хартия беше завишен с 50%, за да бъде обосновано бъдещо курортно застрояване. На 13 юли общинският съвет, по предложение на кмета Георги Лапчев, взе решение, което представлява опит за бламиране на Министерство на околната среда и водите, след като то предложи разширяване на зоната от европейската мрежа "Натура 2000" в "Галата", плаж Шкорпиловци и "Ропотамо". В "Ропотамо" попадат и земите при спорния от години плаж "Корал".

Съветът взе решение за несъгласуване и неприемане на нови защитени зони на територията на община Царево до приемане на Общ устройствен план на общината и План за управление на Природен парк "Странджа". Общината няма съгласувателни правомощия, които биха ѝ позволили да спре обявяването на зоните за защитена територия, но това действие говори красноречиво за намеренията ѝ.

Скелетът на крокодила

В самото Царево стърчат бетонните скелети на цял изоставен курортен град "Коста дел кроко", който илюстрира бъдещето на голяма част от хотелските комплекси по Черноморието. Строителството на "Коста дел кроко" ("Брега на крокодилите") започна през 2007 г. Там трябваше да има 5-звезден хотел, жилищен комплекс от 53 сгради с 927 апартамента, 30 фамилни къщи във водата и пристан за яхти, три частни плажа, болница, банка, лятно кино и амфитеатър, казино, 13 плувни басейна, 3 тенис корта, подземни гаражи.

Две години по-късно строителството бе спряно след като руските инвеститори Андрей Панпурин и Константин Циганов бяха изгонени от страната със заповеди на ДАНС. Причината е секретна, но ДАНС има такива правомощия, в случай на заплаха за националната безопасност или обществения ред. Циганов е сочен за лидер на мафиотския клан Уралмаш и бе издирван от Русия и Интерпол.

Ако този хищнически подход не спре, цялото Черноморие може да се покрие със "скелети на бетонни крокодили". Няма как плажовете да пораснат толкова, че да поемат всички туристи, които могат да се настанят във вече построените, недостроени и планирани хотели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови