Масови гробове в Донбас: Кой е отговорен?

Данило Билек-DW 19 февруари 2022 в 14:33 10808 9

Само ден след като руският президент Путин заговори за "геноцид" в Донбас, руските следствени органи публикуваха доклад за "масови гробове на цивилни граждани". Назованите там пет местности обаче се намират в част на Донбас, която се контролира не от Киев, а от проруските сепаратисти - всички те са на територията на т.нар. "Народни републики" Луганск и Донецк.

Русия обвинява украинската армия. Говори се за "убийства и раняване на хиляди цивилни граждани и рускоговорящи групи", както и за "умишлено унищожаване на жителите на Донбас". Твърди се, че има данни за "най-малко 295 цивилни граждани“, чиито трупове са били ексхумирани. Всички те били подложени на безразборен масов обстрел от украинската армия през 2014 година.

Във въпросния доклад руските власти за пръв път официално говорят за масови гробове. Досега те бяха започнали само едно наказателно производство за смъртта на дете и неговата баба през 2021 година, за която обвиняват украинската армия. А шест години по-рано бе открито производство и срещу тогавашния украински вътрешен министър Арсен Аваков и други служители заради "обстрел на жилищни райони в Донбас, при които редовно умират цивилни лица“.

Сепаратистите говорят за масови гробове от години

Информациите за масови гробове не са нови. През есента на 2021-а проруските сепаратисти говореха за гробове - и както изглежда, ставаше дума за същите, които се споменават в доклада на руските следователи. Най-малкото се споменаваха точно същите местности. В следствения доклад освен това се казва, че гробовете са били открити между август и октомври 2021. Проруските сепаратисти информираха в началото на ноември 2021, че са ексхумирани стотици трупове на жители от региона на Донецк и Луганск. Сепаратистите също обвиняват украинската армия за смъртта на тези хора. Всички те били убити в първите месеци на конфликта в Донбас "през лятото и есента на 2014-а".

Разпространените тогава от сепаратистите числа обаче бяха повече от назованите сега от руските следователи 295 души. Тогава се говореше за 47 убити в Донецк и 267 жертви в Луганск.

Само няколко дни след публикуването на доклада на руските власти, изявление направи лидерът на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин. Според него на територията, контролирана от сепаратистите в Донецк, били намерени "130 места на масови и случайни погребвания на жертви на украинска агресия". Не става ясно как тези данни биха могли да съвпадат с обявения общ брой от 47 жертви.

Киев обвинява сепаратистите за масовите гробове

През ноември 2021 г. украинският представител на тристранната контактна група за уреждане на конфликта в Донбас Сергей Хармаш обърна внимание на това, че сепаратистите водят организирана кампания за налагане на обвиненията за масовите гробове. Той предложи спешно да започне отварянето на гробовете и идентифицирането на жертвите. За гробовете Хармаш на свой ред обвини руските сепаратисти, които контролират окупираните региони и "погребват хора в масови гробове, без да установяват тяхната идентичност".

В тази връзка той цитира и едно съобщение на "Луганския информационен център" от 8 октомври 2021-а - т.е. от източник на сепаратистите - в който се казва, че през юли и август 2014-а е било решено убитите хора временно да бъдат погребани в близост до село Видное, югоизточно от Луганск. Въпросното село също се споменава в доклада на руските следователи.

Данните за жертвите и отговорните са смъртта им са противоречиви

На няколко пъти досега са се появявали противоречиви данни за масови гробове, предоставяни както от страна на сепаратистите, така и от украинските власти. През 2014 година самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщи за три гроба в близост до град Макеевка. Руски медии съобщиха, че погребаните там са жертви на украинската национална гвардия. Но данните за техния брой са противоречиви. Според наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които инспектираха гробовете, става дума за четирима души, на надгробната плоча стоят имената на петима, а сепаратистите говореха за 40.

През септември 2014 г. бе съобщено, че са открити масови гробове в Славянск, в региона на Донецк. В началото на въоръжения конфликт градът в продължение на няколко месеца се намираше под контрола на сепаратистите. Но още от юли 2014-а той премина под контрола на Киев. Украинските власти тогава за пръв път обявиха, че в гробовете навярно се намират останките на хора, които са умрели, когато градът е бил в ръцете на сепаратистите. През 2018 г. украинската полиция съобщи, че е потвърдила имената на трима бунтовници, които участвали в избиването на четирима от погребаните там.

През 2016 г. украинската полиция съобщи и за гроб с тленните останки на 18 души, открит в регион, контролиран от Украйна - на границата между областите Луганск и Донецк. През 2014 г. там се водеха ожесточени сражения. Намерените в гроба дрехи носели "отличителни знаци на нелегални въоръжени групи" - с това име украинските власти наричат проруските сепаратисти в Украйна.

Б. ред. - Статията е от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

9

dolivo

21.02 2022 в 21:45

Възможно е коефициента на психопатия да ви е висок, като от нищо не трепвате...

23293

8

Стефан

20.02 2022 в 16:13

:))))))))
Доообре!

Виж, аз не съм в пети клас, и тия смешни заклинания не ми действат. Нито етикетите лепнат по реалните процеси в света, лепилото на тия нещо исфиряса. А империите и империйките имат свойството да умират. Та и тая сега. Кво да го правиш - живот. Или история, все тая.

22548

7

dolivo

20.02 2022 в 14:40

Г-н Стефан, подготвяте ли се да имигрирате в Азиатска страна? Препоръчвам ви да си хармонизирате действията с действителността.

До колкото кризи, Русия си е минала през кризите до сега и е ударила дъното. Затова е цялата работа.

Китай е една голяма каторга.

Човешкия просперитет по фактори като гладуване, достъп до медицина, и прочие, е вървял само нагоре до този момент. Няма да престане изведнъж, освен ако някой идиот като Путин не подпали, неискайки да пусне кокала.

Ако прогреса на човечеството не ви е достатъчно бърз, това е ваше лично отношение. Ако успелите хора ви притесняват, вашата завист е проблема, не това колко част от имането по света били имали.

Вашето черногледство е неоснователно в общ план, и вероятно си има ваши лични причини за него. Сигурно сте си изгубили парите в криптовалути, и сте ядосан на всичко. Може и да греша.

Дано четящите не ви обръщат внимание, защото няма смисъл.

23293

6

Стефан

20.02 2022 в 12:22

Да де, ама е късно за тая жалостива пропаганда, освен дето е безсмислена.

Никой няма да стреля по никого. Различните обекти на украинската военна инфраструктура, ще оцелеят от 50 до 600 минути. Руските танкове няма да пресекат границата, руснаците ще попитат кой какви въпроси има. Украинската армия ще се разотиде по къщите, фашистите ще се разпищят че ще правят страшни партизански отряди, властта в Киев ще изчезне.
Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия, Русия, ще си приберат интересуващите ги територии, страшните фашистки партизани ще останат да се грабят и убиват един друг в нарочно оставения им резерват. Киев и околните села ще останат някаква нова украйна.
Китайците и руснаците ще забранят долара, Щатите ще се подпалят, и по целия свят ще се разбеснее икономическа криза.
Освен в Азия.

22548

5

dolivo

20.02 2022 в 10:38

мн внимавайте с дехуманизацията на момчетата в която и да е армия. Руснаците това правят в момента, за да стрелят войниците им на месо по братята си. Иначе ше стрелят наоколо, ефекта се знае отдавна. Хитлер го е решил, като дехуманизира с пропаганда, и почват да се избиват животни един вид


ДОРИ да е вярно , че някой идиот е разстрелвал групи хора и заравял, МНОГО трябва да се внимава , да се накаже/премахне този който го е правил, а не случайни хора

язък за войничетата и от двете страни

до коментаторите обобщаващи гьотере че цял народ украински избивал руснаци - цапате си пръстчетата с кръв, и като разберете каква бълвоч сте писали след време, менталната болест не ви мърда, като резултат от социалната изолация, която околните ви ще ви наложат, заради незрелостта и липсата ви на емпатия. Алцхаймера ще ви спаси от болката само

22548

4

dolivo

20.02 2022 в 10:30

престъпленията на руския ботуш като сваления самолет и другите им издънки? холандците знаят много добре кой им изтрепа хората.

ако не е със зла умисъл, е некадърност руска

23293

2

Стефан

19.02 2022 в 18:55

Нищо не е странно. Там просто няма други. В цялата левобрежна Украйна няма други.

3714

1

GB

19.02 2022 в 16:27

Русия обвинява украинската армия. Говори се за "убийства и раняване на хиляди цивилни граждани и рускоговорящи групи", както и за "умишлено унищожаване на жителите на Донбас". Твърди се, че има данни за "най-малко 295 цивилни граждани“, чиито трупове са били ексхумирани. Всички те били подложени на безразборен масов обстрел от украинската армия през 2014 година._______ Тъжно. Но и странно. Много точен, излиза, е безразборния обстрел на рускоговорящи. Чак абсурдно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!