Какво крои Путин за Модова

DW 15 март 2023 в 16:32 3869 3

Протести

Снимка Viorica Tătaru

Проруска демонстрация в Кишинев.

За Русия Молдова е важен плацдарм за конфронтация със Запада. Секретен план на Москва формулира стратегическите цели, които Русия преследва в Молдова, разкриха разследващи журналисти от три германски медии, съобщава Дойче веле.

Напрежението в Молдова става все по-осезаемо с всеки изминал ден. Хиляди хора отново протестираха в Кишинев срещу проевропейското правителство през този уикенд. Междувременно местната полиция арестува седем души по подозрение за участие в организирана група, работила в полза на Русия и за дестабилизацията на Молдова.

Изглежда, че Москва отдавна има свои планове за Молдова. За това говори и документ, който група разследващи журналисти от германските медии ВДР, НДР и "Зюддойче Цайтунг” разкриват, пише АРД.

Пазят Молдова от външно влияние, но не и от руско

Според документа още през лятото на 2021 г. руските власти са изготвили стратегия за прокарването на проруски настроения в Молдова и възпирането на страната от сближаване със Запада, обяснява германската обществено-правна медия. Изглежда, че този документ е изготвен от същите експерти, които са подготвили такъв и за поглъщането на Беларус от Руската федерация.

В тъй наречения "план” Молдова се разглежда като плацдарм за конфронтация със Запада. Описват се стратегическите цели на Русия в страната в политически, военен, икономически, търговски и социален план. Основна цел е "да се възпрат опитите на външни сили за намеса във вътрешните работи на Молдова", пише в документа. Според АРД вероятно става дума за НАТО. В същото време обаче в плана е заложено Русия да подпомогне Молдова в присъединяването ѝ към доминираните от Москва международни асоциации като Организацията на договора за колективна сигурност и Евразийския икономически съюз.

Уроци по руски език и руски университети в Молдова

Москва планира също така да използва интереса на Кишинев към руския пазар като средство за икономически натиск, се казва още в документа, цитиран от АРД. Целта е да "се предотврати накърняването на руските интереси в региона".

Описани са и руските намерения по отношение на образователния сектор. Според документа трябва да се разшири изучаването на руски език от молдовските ученици. Стратегията включва и отварянето на филиали на руски университети в страната. В Молдова трябва да се създаде "негативно отношение към НАТО” до 2030 г., а за целта ще бъде увеличено и присъствието на руски медии в страната, става ясно още от публикацията на германската обществено-правна медия.

Западни експерти по сигурността оценяват документа като автентичен. По думите на Щефан Майстер от Германския съвет по международни отношения е ясно едно - Русия разбира Европейския съюз и НАТО като директна конкуренция за влияние и се опитва да се противопостави на техните послания, пише АРД.

Приднестровието като претекст

С началото на войната срещу Украйна борбата за влияние в Молдова вече не е въпрос на години. Докато Кишинев се приближава идеологически към Запада и приема реформи, руското влияние може да бъде отслабено, ако Москва не бъде проактивна.

Това става ясно и от ескалацията в Приднестровието, където са стационирани руски войски и се намира вероятно най-големият склад за муниции в Източна Европа. Руските военни части са разположени там от 1992 г. Молдовското правителство неколкократно е искало от Кремъл да ги изтегли от региона, но без успех. Русия може да използва замразения конфликт в Приднестровието като претекст, обяснява АРД.

"Целенасочени действия за дестабилизация"

Според стратегическия документ Молдова трябва да се откаже от мерките, наложени срещу Приднестровието. Едно от най-важните неща, отбелязано в документа, е, че молдовските инициативи за премахване на руското военно присъствие в Приднестровието трябва да бъдат "неутрализирани”.

Германското правителство следи ситуацията в Молдова в момента. Външното министерство на Германия съобщава, че кризата в Молдова се задълбочава от "целенасочени руски действия за дестабилизация" на страната, пише АРД.

Преди дни руската информационна агенция РИА обяви, че е осуетила опит за покушение срещу служители на местната администрация в Приднестровието. Според "Ройтерс" Москва вини украинските служби за инцидента. Киев отхвърли обвиненията. Ясно е обаче едно, пише АРД - Москва търси начин да се намеси в Приднестровието, а оттам да се насочи и към Молдова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

3

Constanza

19.03 2023 в 12:30

Всеки влияе с каквото има. :)

345

2

Джендо Джедев

15.03 2023 в 17:28

Вместо да привлича под своето влияние с качествен живот, добър социален модел, законност, равенство, свобода и просперитет, Рашка се опитва да придърпва разни държави обратно в блатото си чрез насилие, интриги и всякакви мерзости. Русский мир, батенце!

-529

1

6екеr4о

15.03 2023 в 16:40

Пак ли целокупният Запад, изключвам България заради пРезидентина и неговия Гълъбарник, да чака УкраИна да извърши необходимото!?
Докато се размишлява/пречи - даваме ли още МИГ-ове или не, далекобойни оръжия и/или муниции за тях, Путлер и ордата изроди около него плетат поредната своя гнусна кошница...