Как ЕС се поддаде на натиска на популистите

Барбара Везел-DW 30 юни 2018 в 16:39 6973 9

Дали резултатът от срещата на върха ще спаси федералната канцлерка Ангела Меркел? Това решение няма да бъде взето в Брюксел.

Сега неопопулистите в Мюнхен ще трябва да си блъскат главите. Изкуствено разпаленият спор за властта в Берлин няма нищо общо с фактите за сегашната миграция в ЕС. Истинско нахалство е, че една шепа баварски мегаломани се опитва да вземе за заложник целия ЕС и да инструментализира споровете по бежанската тема за баварските избори.

Думата имат популистите

За зла участ на 1 юли точно Австрия поема ротационното председателство на ЕС. Канцлерът Себастиан Курц възторжено прегръща възможността да наложи десен завой в ЕС, какъвто вече беше осъществен във Виена от съюза между неговите консерватори и дясноекстремистката "Партия на свободата на Австрия" (FPÖ). Този десен завой си проличава и от интимната прегръдка с дяснопопулистката "Северна лига" в Италия. Да не забравяме и приятелството с унгарския премиер Виктор Орбан - баща на лъжливите кампании, на речите на омразата и на необуздания популизъм. Неговата рецепта гласи: ако повтаряш на хората достатъчно дълго, че чужденците и мигрантите са техни врагове, накрая те все ще повярват в това. В Унгария поне тази рецепта е доста успешна.

Дали баварският ХСС изобщо се замисля на кого подражава? Нима тези баварци са пропуснали часовете по история и не са учили как възниква авторитарното господство и как се разрушават демократичните структури?

Накъде вървим?

Сложната система, наречена Европейски съюз, е продукт на либералните демокрации в Европа. Нейна основа са правата и задълженията на членовете ѝ, както и духът на сътрудничеството и солидарността, която обаче междувременно се превърна в обидна дума.

Лозунгът на новото италианско правителство "Италия на първо място" и възходът на егоистичния национализъм са смъртоносна отрова за Европа. По всичко изглежда, че новият национализъм се радва на висока конюнктура. Но удивителното късогледство на неговите застъпници означава, че те са на път да отрежат клона, на който седим всички ние. Виктор Орбан в Унгария успя да изгради своята лична автокрация само защото е подкрепян с милиарди от Брюксел. Ако сега той помогне за разрушаването на ЕС, ще падне от власт като гнила ябълка.

Европа ни донесе свобода, благосъстояние и мир. Бавария се превърна в един от най-благосъстоятелните региони в света само благодарение на ЕС. Слепи ли са сега баварските консерватори, че игнорират този факт?

Впрочем, само затварянето на откритите граници в Шенгенското пространство би струвало милиарди. И всичко това - заради една идеологически подплатена истерия, която обявява мигрантите за най-голямото политическо зло. Къде остана хуманността? И къде потънаха т.нар. християнски ценности? Вместо да окачват кръстове в държавните институции, баварците би трябвало да поддържат добродетелите на човещината. Единствената, която все още се осмелява внимателно да говори за човешки права, е Ангела Меркел.

Европа изпуска из очи важните теми

Без особена съпротива в момента ЕС се поддава на натиска на популистите. И изпуска из очи важните си теми: застрашеното от демонтаж НАТО, търговската война с Доналд Тръмп, изоставените региони и слоеве от населението, дигиталната икономика.

ЕС има много работа. Изглежда обаче, че демократите в Европа пропускат момента за необходимата съпротива. Ангела Меркел е с отслабени позиции. Френският президент Еманюел Макрон си прави своите политически сметки. В момента просто няма кой да защити сърцевината на Европа.

Точно баварските консерватори обаче допринасят за това окаяно положение. И ако ХСС иска да се профилира като германска "Южна лига", ще трябва сериозно да се замисли. Защото според последните анкети, неговите предводители Зьодер и Зеехофер губят подкрепата на избирателите. И като убеден европеец, човек само може да им пожелае още по-голям провал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

9

SC

01.07 2018 в 21:31

И малко допълнение:

„Това, което се случва не е триумф на дясното, а катастрофален провал на лявото. То е наша вина. Не, не съм станал десен, още искам всичко да е хубаво и нежно, но просто казвам: майната ѝ на политическата коректност.“

Това са думи на Стивън Фрай, който е гей и либерал, но смята, че настоящия политически либерализъм е напълно погрешен. Ревлата от ДВ може да се поучи от него.

16193

8

SC

01.07 2018 в 21:08

Отчаяни, сополиви вопли на самозабравила се либералка. Музика за душата!

12270

7

HristoSliven

30.06 2018 в 21:17

Ей, Оффците, пак се еб...те с гласуването! Не мога да сложа "+" на нито един от предишните коментари, ЗАЩО?
Пробвах с "-", на втория и май е станала работата, а ?
Извинявам се на Бухльо, ако точно моя експеримент е хавал на неговия коментар!

77927

6

El Commandante

30.06 2018 в 18:34

Либерални вопли, плач, скърцане със зъби и хленч-радост за окото!

7910

5

Beny Hill

30.06 2018 в 18:33

Журналистите от DW са достойни само за присмех. Неадекватното им мислене е пословично. Добре е, че ни развеселяват, от време не време, все пак.

7910

4

Beny Hill

30.06 2018 в 18:21

Явно, за писането на подобни гнили публикации добре се плаща. Дерзайте в този дух, пък ние ще се преструваме, че ви вярваме!

8069

3

Vesko Skalata

30.06 2018 в 18:12

Ало, редакцията! Колко ви плати Сорос за тази публикация! Не може да има помирение между водата и огъня, т.е. между християнството и исляма. Христос налага своята религия със силата на словото, а Мохамед с огън и меч. Идеята на създателите на ЕС е съюз между суверенни държави, а идеята на либералите е съюз на територии, населени от сива маса с еврогейски ценности - много полове, инцест, мултикултуризъм и т.н. Не, благодаря!

15509

2

Бухльо

30.06 2018 в 17:55

Лозунги, вопли и други алабалистики. А какво предлага авторката като алтернатива?
И с какво мигрантите и бежанците допринасят за благосъстиянието на ЕС и на баварския регион,та ги е забъркала в този "коктейл"?

23293

1

Стефан

30.06 2018 в 17:54

:))) Добре де, с техния бюджет толкова ли нямат за нормални автори? Или смятат читателите за идиоти? На тая госпожа и я няма даже формалната логика. Освен произволното приемане на крайни идеологически клишета, за ноторни факти.