ГЕРБ вече е само един озлобен саботьор

Веселин Стойнев - DW 09 май 2021 в 08:35 9647 1

Всички знаем как се изобличава мафията – отвътре, когато проговорят мафиоти или рекетирани от мафиоти. Но в България, където прокуратурата е чадър и бухалка на властта, а големите медии са със запушени уста, няма и кой да чуе.

Единствената трибуна е парламентът, над който, въпреки краткия му живот, ГЕРБ вече не е пълновластен господар, а само един озлобен саботьор.

Тотален контрол на "машината ГЕРБ"

Парламентарната комисия по ревизията на властта, макар и за кратко, ще изиграе ролята на обществен обвинител, когото медиите и прокуратурата трудно ще могат да неглижират. Особено чрез свидетелствата и документите на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за рекет, картели, търговия с влияние и подарено интимно обслужване на премиера. Агробизнесменът, който оценява плащанията си към властта на 500-600 хиляди лева годишно, описа пълен контрол на „машината на ГЕРБ“ над бранша, почти феодални отношения на управлението с бизнеса и мутренски лайфстайл.

На второто заседание на комисията в петък главният обвиняем на Илчовски – собственикът на фирмата за птицепродукти „Градус“ Иван Ангелов, който обяви 95% от обвиненията за неверни, оплитайки се, сам потвърди някои тях. Например, че премиерът му е съдействал да изнася яйца във Франция и Турция, въпреки че в този момент двете страни забранили такъв внос от България. Или – че фирмата му, която изнесе миналата година в Обединените арабски емирства 32 тона храни заедно с близката тогава до Делян Пеевски „Лакрима“, е спечелила от т.нар. бартер с фурми, които България тогава уж получи като помощ заради Ковид-кризата. Ангелов дори не се виждал много често с премиера, а само 2-3 пъти месечно, и да – играели белот. Но не му е пратил като подарък плеймейтка за 5000 лв., защото Борисов „ще си плати за много по-красива и по-скъпа“.

Тактиката на ГЕРБ-аджиите

След като се опита да провали първото изслушване на Илчовски пред комисията „Манолова“ в сряда, ГЕРБ понечи да срине и второто. С елементарни похвати на саботаж: обилно монотонно говорене от депутатите Маноил Манев, Тома Биков и Димитър Главчев, заглушаващо гласовете на водещите заседанието; искане Илчовски да бъде тестван за наркотици (което бе охладено след неговото категорично съгласие); заставане на цялата парламентарна група зад гърба на бизнесмена с цел психологическо въздействие върху него; самоволно включване с въпроси към него от официозните журналистки Илияна Беновска и Ива Николова, които дори започнаха да се разпореждат в залата.

Тактиката на ГЕРБ заложи няколко мини едновременно – компрометиране на обвинителя, възпрепятстване на разкритията му, неутрализирането им чрез отричане и омаловажаване и обвинения към комисията, че се превръща в незаконен трибунал. Много от тези мини бяха обезвредени или имаха слаба детонация. Но тяхната цел така или иначе бе спомагателна – разсейване на огъня и ограничаване на щетите. Главната защитна роля се пада на пасивността на прокуратурата, до която ще бъдат пратени сигналите, и липсата на достатъчно време до изборите, за да могат документите да бъдат разгледани и от европейски органи и от това да има поне някакъв публичен ефект.

Примката е разхлабена

Какви може да са следващите ходове на разобличителите? Комисията по ревизията на властта престава да съществува с разпускането на парламента идната седмица, но нейните членове от анти-ГЕРБ мнозинството могат да продължат с разследването и разгласяването чрез медиите и социалните мрежи на разкритията не само на Илчовски, но и на други престрашили се да говорят. Въпросът е как темата да остане гореща и да бъде доразвита в предизборната кампания, ангажирайки разсъдъка и морала на стотици хиляди хора из цялата страна, а не само да се търкаля по жълтите павета.

Как хилядите, за които „нещата винаги така се случват“, да се отърсят от примирението си и да повярват, че нормалността е и може да бъде съвсем друга. И как работодателите и работниците, на които отдавна им е писнало да работят по неписаните правила на рекета и корупцията, да проумеят, че примката вече е разхлабена и остава да направят само едно малко усилие, за да я махнат от врата си.

Ако достатъчна критична маса от хора съберат воля дълбоката държава да изчезне, тя ще се сгромоляса още на 11 юли. Ако страхът и апатията надделеят, тя ще се върне по-силна и стръвна за реванш, задето е близала рани.

Б. ред. - Коментарът на Веселин Стойнев препечатваме от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови