Да се страхуваме ли от фалшиви ваксини?

Няколко хиляди сайта вече предлагат достъп до некачествени и фалшифицирани препарати срещу коронавируса

Луиза Райт 16 януари 2021 в 17:00 3462 1

Откакто в много държави по света започна масовото ваксиниране срещу Ковид-19, нарасна и рискът от появата на фалшиви ваксини на пазара. В началото на декември Европол предупреди за внимание в това отношение. А Световната здравна организация отправи същото предупреждение още през март миналата година и призова хората да не се доверяват на несертифицирани сайтове и на реклами за съмнителни препарати в интернет.

"Склонността към самолечение и самостоятелен избор на лекарства доведе до появата на няколко хиляди сайта, които предлагат неконтролиран достъп до некачествени и фалшифицирани лекарствени средства", каза в интервю за ДВ Пернет Бурдийон Естев от СЗО.

Къде се крият опасностите?

Макар някои да смятат, че проблемът с подправените лекарства засяга единствено по-бедните страни, това не отговаря на истината. "Нито една държава не може да се предпази от появата на фалшиви или подправени препарати", твърди Естев. Той пояснява, че е трудно да се оценят вредите, които тези препарати нанасят на пациентите. В повечето случаи "ментетата" са безвредни, но не притежават лечебно въздействие. Има обаче и такива, които създават сериозна опасност за здравето и могат да доведат дори до смърт.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2016 година общият обем на търговията с подправени лекарствени средства е възлизал на 4,4 милиарда долара в световен мащаб. При това докладът не отчита фалшивите препарати, които се разпространяват само в национален мащаб.

Данните на ООН сочат, че около два милиарда души в света нямат достъп до необходимите лекарства, ваксини и медицинско оборудване. Този дефицит често се компенсира чрез използването на некачествени или подправени медикаменти.

Но да се върнем към ваксините срещу Ковид-19. Най-голяма опасност, разбира се, създават фалшивите препарати. А дори ваксината да не е фалшива, тя може пак да не отговаря на стандарта за качество заради технологични нарушения или поради грешки при транспортирането и съхраняването. Ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, например трябва да се транспортира и съхранява при ниски и дори свръхниски температури.

Възможните пробиви във веригата

Малцина се замислят и за това, че фалшифицирани препарати биха могли да попаднат в официалните вериги за доставка на ваксини. Прашант Ядав, преподавател в Медицинското училище в Харвард, обяснява, че това може да стане както на много ранен етап, още по пътя към летището, така и по-късно, когато дозите вече се разпределят из съответната страна. Колкото по-дълга е веригата за доставяне на ваксината, толкова повече опасности от пробив в нея съществуват. Това най-вече се отнася до онези ваксини, при които търсенето е много по-голямо от предлагането - както е в случая с ваксините срещу коронавируса, обяснява Ядав.

Според цитирания доклад на ОИСР един от факторите, които благоприятстват търговията с подправени медикаменти, е минималният риск от наказателно преследване. Повечето "ментета" биват разкрити едва когато попаднат в ръцете на търговците на дребно или на пациентите. Тогава вече е много трудно да се проследи цялата верига и да се установи къде точно е станала подмяната. Но дори виновниците да бъдат открити и изправени пред съд, наказанията обикновено са минимални - по-ниски от тези за търговия с наркотици, пише още в доклада.

Пернет Бурдийон Естев от СЗО разказва, че експертите от Организацията вече са открили в интернет няколко препарата, представяни като ваксина срещу Ковид-19. В тези случаи разпространяването на фалшификатите е било предотвратено и няма причини за безпокойство. Засега рискът да станете жертва на фалшива ваксина в официалните пунктове за имунизация остава нисък, успокоява експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови