Защо в Турция намразиха арабите?

DW 31 юли 2021 в 14:35 13305 1

Снимка Getty images

В 16-милионния мегаполис живеят около два милиона араби, от които един милион сирийци.

Време е да си ходите - това искат турците от арабите, които все по-масово се заселват в страната им. Враждебността към араби, бежанци и мигранти расте все повече. Каква е причината? Отговорът на тези въпроси търси публикация в Дойче веле.

Над Босфора отекват арабски напеви, докато туристическите лодки напускат Истанбул. "Вече дори не можете да допуснете, че сте в Истанбул", оплаква се местен жител. По брега се разхождат семейства от района на Персийския залив, по търговските улици се говори на арабски, на кръстовищата просят невръстни бежанци от Сирия.

По време на Курбан байрам арабското присъствие в Турция беше особено видимо, разказва "Тагесшпигел". За много турци празникът се оказа повратна точка, довела до изостряне на враждебността към арабите.

На прицел са бежанците, туристите и дори богаташите

Лошото отношение е насочено не само към арабските туристи и близо четирите милиона сирийски бежанци, но и към богатите чужденци, които взимат турски паспорти срещу инвестиции. 250 хиляди долара са достатъчни, за да могат купувачът и неговото семейство да получат турско гражданство. Много заможни жители на държави в Близкия изток, които се намират в дълготрайна политическа криза или в които властват репресивни режими, се възползват от тази оферта. Купувачите са най-често от Ирак, Иран и Саудитска Арабия.

Предразсъдъците спрямо арабите напомнят на тези в Европа. "Те продават 14-годишни момичета за проститутки", казва продавачка на известния търговски булевард "Истиклял". В мрежата се разпространяват видеоклипове, в които уж арабски курортисти скандират на плажа "Аллах е велик". В някои турски градове на границата със Сирия вече живеят повече сирийци, отколкото турци. В граничната провинция Хатай сирийците се чувстват господари и приканват турците да напуснат района, твърди бившият председател на парламента Хюсаметин Джиндорук.

"Време е да си ходите"

Старите жители на Истанбул все по-често казват, че заради многото туристи, наргиле баровете и табелите на арабски се чувстват като чужденци в собствения си град. В 16-милионния мегаполис живеят около два милиона араби, от които един милион сирийци.

В социалните мрежи гневът към арабите се излива с хаштага #GitmeVaktinizGeldi ("Време е да си ходите"). Близка до управляващите телевизионна коментаторка, която се застъпи за бързото даване на гражданство на бежанците, бе наречена "арабска лесбийка". Опозицията също експлоатира темата: лидерът на Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу призова сирийците да се върнат в родината си. Кметът на разположената на изток от Истанбул община Болу -Танжу Йозджан - иска да изгони чужденците с допълнителни такси за водата и канализацията. "Те трябва да изчезнат", заявява той.

Покачването на напрежението е изненада за президента Ердоган. В продължение на години той разчиташе на толерантността на турците, за да прилага своята "политика на отворени врати" към сирийците. Ердоган явно подцени промяната в настроенията към чужденците. Сега той трябва да напълни 1000-те стаи на палата си с афганистанци, каза Кълъчдароглу във видео, публикувано в Туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови