Toyota и Ал Атия твърди лидери след етап 5 на рали Дакар 2023

Нов водач при мотоциклетите в пустинния маратон

Христомир Николов 06 януари 2023 в 10:56 3252 0

Насър Ал Атия

Снимка A.S.O. / dakar.com

Насър Ал Атия

Петият етап на рали Дакар 2023 предложи още една обиколка около Ха‘Ил, но този път източно от града и с малко по-късо състезателно трасе от около 370 километра. Но не и по-лек терен, който доста затрудни състезателите от различните категории.

При автомобилите, Насър Ал Атия взе втората си етапна победа в тазгодишното издание на маратона и общо 46-а в „Дакар“. Катарският пилот на Toyota бе сериозно пресиран от тараните на Audi Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел, но успя да ги надвие със съответно 2 и близо 4 минути.

В генералното класиране Ал Атия продължава да е уверен лидер, като има аванс от над 22 минути и половина спрямо втория най-бърз. А той, след обиколката около Ха‘Ил вече е Петерханзел, който излезе на позицията след по-слабото каране на Язид ал Раджи (4-и за деня).

Саудитският пилот на Toyota Ал Раджи слезе до трето място във временната подредба, с изоставане от 27 минути спрямо водача. Сайнц е четвърти, на 35 минути зад лидера, а топ 5 и последният пилот с пасив по-малък от час допълва Хенк Латеган с Toyota.

Големият губещ в етап 5 на рали Дакар 2023 бе Себастиан Льоб. Французинът стартира изключително силно и в по-голямата част на отсечката бе с най-добро време. На километър 355 от отсечката, обаче, французинът катастрофира и обърна болида си BRX. След което изгуби близо 20 минути, докато изправи машината си на колела и в крайна сметка финишира с 9-о време и също близо 20 минути изоставане от най-бързия за деня.

В класа на мотоциклетите, интригата все още е по-голяма отколкото при автомобилите, тъй като всеки ден има нов етапен победител и разликите в топ 10 не са фатално големи. Етапът бе с доста сложна навигация и най-добре с нея се справи Адриан Ван Беверен. Пилотът на Honda донесе етапна победа #100 за японската марка в историята на ралито, като успя да измъкне нищожните 13 секунди пред съотборника си Хосе Флоримо. Трети за деня се класира Тоби Прайс с КТМ.

Във временната подредба на 2 колела, лидер вече е Скайлър Хоулс с Husqvarna (5-и за деня), след като доскорошният водач Даниел Сандерс с GasGas имаше здравословни проблеми и трябваше доста да свали темпото. Втори в класирането вече е Тоби Прайс с 2 минути изоставане, а топ 3 допълва съотборникът му в КТМ Кевин Бенавидес, който завърши етапа с 8-о време.

При камионите, Алеш Лопрайс (Praga) защити амбицията си за титлата в рали Дакар 2023 с втора етапна победа. Чешкият пилот го стори с микроскопичните 16 секунди преднина спрямо нидерландеца Мартин Ван Ден Бринк (Iveco), а трети най-бърз за деня бе още един представител на „лалетата“ – Янус Ван Кастерен, също с Iveco.

В генералното подредбата е същата като в етапа, а разликата между Лопрайс и Ван Ден Бринк е малко над 15 минути. Кастерен е на 52 минути изоставане зад лидера, като е сериозно притиснат от Мартин Мачик (Iveco), който е на 2 минути зад него.

В класа на ATV-четириколките, Александър Жиру най-накрая свали темпото и отстъпи етапната победа на Франциско Морено. Французинът, обаче, има комфортен аванс пред аржентинеца от почти 40 минути. В клас Т3 лидер е Гийом Де Мевиус, а в Т4 водач продължава да е Родриго Оливейра. Няма промени в класирането на паралелния Dakar Classic 2023.

Заради сериозните дъждове в последните дни, организаторите ще модифицират следващите два етапа на надпреварата. Днешният етап 6 до столицата на Саудитска Арабия Рияд ще бъде съкратен със 100 километра и участниците ще имат по-дълъг лиазон. Планираният бивак в Ал Дувадими е сериозно наводнен, затова в седмият ден ще се кара 8-ата отсечка от Ал Дувадими до Рияд. Ако условията се подобрят, състезателите ще могат да се отправят към лагера в Ал Дувадими, а самият осми етап ще бъде организиран според ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!