Юбилярът Карелин мечтае за село без ток, книга и самовар

OFFNews 19 септември 2017 в 15:27 11275 0

Най-титулуваният борец при класиците, а може би въобще в борбата - Александър Карелин, навършва днес 50 години. Руската мечка има 3 олимпийски и 9 световни титли!

Първата му и единствена загуба идва във финала на Игрите в Сидни през 2000 година. Високият 193 сантиметра и тежащ 127 килограма богатир се отказва и става депутат в думата. Но не съжалява за нищо.

"Упрекваха ме, че съм можел да спечеля и четвърта, дори и пета Олимпиада. Това не е така. След като съм загубил, значи е трябвало", защити се Карелин в огромно интервю за "Спорт Експрес", "Когато се прибрах след загубата в Новосибирск, останах изумен. Никога не съм предполагал, че ще ме чакат толкова хора. толкова цветя пък не мислех, че ще видя на едно място".

Той разкри идеалния за него ден. "Веднъж отидохме на почивка в далечно село. Със спирането спря токът. Излязох навън, опънах одеяло, извадих книга и стоплих самовара с чай", добавят легендата, "Семейството ме обгради: с какво ще си заредят телефона, с какво лаптопа", продължи легендата.

"Не, не съм противник на технологиите. Даже бях първият съветски спортист, който си купи в онези времена книга как се работи с компютър. Но предпочитам да общувам директно с хората. В семейството ми казват - добре де, електронното устройство побира 5000 книги. Отговарям им - а вие познавате ли човек, който може да чете 5000 книги едновременно".

Карелин се влюбва в четенето преди вече 36 години, когато се контузва и лежи в гипс. Интересното е, че започва с американски и английски автори,  после преминава към Достоевски и другите руски класици.

Той е три пъти депутат и руснаците го боготворят. Но отсича, че за нищо на света не би се кандидатирал за президент. Не че се плаши от състезанието, а приема това за невероятна отговорност.

Карелин е верен на Сибир. И няколко пъти е отказвал да живее в Москва, защото това ще означава едно - децата му няма да се върнат никога в родния им край. "Все някой трябва да остане в Новосибирск", категоричен е Карелин.

Честит юбилея на великия спортист!    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови