Автомобилните състезатели излязоха на протест пред Министерството на спорта

Поводът е отнетият лиценз на Българската федерация по автомобилен спорт

Христомир Николов 28 октомври 2022 в 15:28 2208 0

Протест на автомобилните състезатели пред ММС

Снимка OFFNews

Протест на автомобилните състезатели пред ММС

Десетки състезатели, автомобилни деятели и хора, свързани с моторните спортове в България, излязоха на протест пред Министерството на младежта и спорта. Поводът за недоволството на спортната общност бе решението на ММС отново да отнеме лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), който бе възвърнат на сдружението от предходния спортен министър Радостин Василев.

По-рано тази година Василев на свой ред отне лиценза, даден от Красен Кралев през 2019 година, на нововъзникналата Автомобилната федерация на България (АФБ), поради отчетени, според министерството, редица нарушения при организирането и провеждането на автомобилни състезания. Така, преди падането на правителството на Кирил Петков, БФАС отново бе оторизирана да организира спортни мероприятия.

Преди дни ММС потвърди, че АФБ е отново вписана в регистъра на лицензираните спортни федерации, като обоснова мотивите си с решението на съда. Председателят на БФАС Румен Дунев заплаши с протестни действия на автомобилните състезатели и поиска спешна среща с Весела Лечева.

Според повечето родни състезатели и организатори на състезания, действието на спортния министър е подмолно и чисто политическо, като поставя под риск изпълнението и на без това трудно организирания състезателен календар тази година. След проведената вчера среща между министър Лечева и представители на БФАС, според Румен Дунев, решение на проблемите не е намерен, което доведе и до днешния многоброен протест на гилдията. 

Сутринта участниците в протеста потеглиха от три лъча в покрайнините на София и се събраха пред спортното министерство. По молба на Столична община състезателите не затвориха натоварения булевард „Левски“, а подредиха спортни и асистентски машини покрай тротоарите, изразявайки недоволството си с мощен рев на автомобилни двигатели.

Основните искания на протестиращите са връщането на националния лиценз на БФАС, както и оставка на Весела Лечева. Сериозно е и негодуванието срещу Съюза на българските автомобилисти (СБА), който държи лиценза към Международната автомобилна федерация FIA за провеждане на наднационални състезания. От СБА не желаят да предоставят правата за организиране на международни прояви на БФАС, а предпочитат да работят с управляваната до неотдавна от Камен Михайлов АФБ.

Днес отново бе направен опит за среща между Управителния съвет на БФАС и Весела Лечева, но до редакционното приключване на настоящия материал такава не бе проведена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика