Кобрата става лице на кандидатстудентска кампания

OFFNews 31 октомври 2018 в 09:53 2587 1

Боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви, както и звездата ни в женската борба Тайбе Юсеин, приеха поканата да станат лица на новата кандидатстудентска кампания на НСА „Васил Левски”.

Това се случи на тържество в академията, която засвидетелства уважението към поредните си възпитаници прославили България. Този път бе дадено дължимото на спортистите постигнали големи успехи в изминалата седмица: Кубрат и Тервел Пулеви, както и Тайбе Юсеин. Кубрат Пулев вече е официален претендент за световната титла в тежка категория след категоричния успех над Хюи Фюри в столичната зала „Арена Армеец” от 27 октомври. Поясът на IBF е притежание на Антъни Джошуа, като двубоят между двамата става вече задължителен.

Няколко часа по-рано на същото място неговият брат Тервел Пулев спечели европейската титла в полутежка категория след победа с нокаут над Леонардо Бруцезе. Два дни по-рано на 25 октомври

Тайбе Юсеин пък стана световна шампинка по борба – класически стил в категория до 62 кг от първенството на планетата в Будапеща.

На срещата с изтъкнатите спортисти присъстваха членовете на академичното ръководство на НСА „Васил Левски”: проф. Пенчо Гешев - ректор, проф. Николай Изов - зам. ректор по учебната работа, проф. Татяна Янчева - зам. ректор по международната и научната дейност, проф. Кирил Андонов - помощник ректор, проф. Красимир Петров - декан на треньорския факултет, както и изтъкнатият художник Иван Яхнаджиев, Симеон Симов от Столична община, ген. о.р. Георги Николов, Цена Бояджиева – създател на столичната галерия „България” и внучка на известния художник Златю Бояджиева.

Гостите бяха посрещнати от ректора на НСА „Васил Левски” проф. Пенчо Гешев, който отбеляза: „За нас е удоволствие да ви приветстваме с „Добре дошли“ в едно място, където се чувствате като у дома си. Макар да бяхме в чужбина с проф. Янчева, благодарение на електронните технологии проследихме вашите изяви и бяхме изключително горди с успехите ви дори далеч от родината. Тази есен за нас се превърна в истински урожай като след триумфите на наши студенти на младежките олимпийски игри дойдоха и тези ваши победи.“

Иван Яхнаджиев разкри, че на младини се е занимавал с бокс и затова има такава симпатия към този спорт: „Тренирал съм при Никола Караколев в зала „Сливница“, преди това при Замората, но никога не съм виждал на живо нокаут и затова бях много впечатлен от изявата на Тервел Пулев.“

Известната кураторка Цена Бояджиева разкри, кое я е накарало да участва в тази среща: „Докато гледах изявите ви, както се казва загубих ума и дума. И вече категорично ще гледам на спорта по друг начин. Това е една дейност, която може да възпитава. Смело мога да заявя, че спортът също е изкуство, както е при нас художниците.“

От името на спортистите Кубрат Пулев изтъкна: „Темата спорт е необятна и много благодатна за изкуството. А и като цяло ние сме културен народ. И още нещо да споделя: за мен бе много радостно, че в „Арена Армеец” сред публиката имаше много хора, които нямат нищо общо професионално със спорта. Тоест спортът обединява нацията.“ В този ред на мисли, бе отбелязано от ръководството, че се подготвя изложба в НСА на тема „Спорт и изкуство“.

В унисон с темата бе и жестът на Иван Яхнаджиев да подари свои картини. Те бяха избрани от Цена Бояджиева тематично за: Кубрат Пулев, Тервел Пулев, Тайбе Юсеин и нейният треньор Петър Касабов, проф. Пенчо Гешев, проф. Николай Изов, проф. Татяна Янчева и доц. Ефтим Лефтеров – преподавател по бокс в НСА. На всички гости бяха връчени и издания за историята на Академията, както и специалният диск и книга посветени на 75-ия юбилей на институцията.

На края на срещата Кубрат и Тервел Пулеви, както и Тайбе Юсеин с удоволствие приеха поканата на академичното ръководство да бъдат лица на новата кандидатстудентска кампания на НСА „Васил Левски” – 2019- 2020.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  11769

  1

  Dafack

  31.10 2018 в 10:02

  Много интересно, защо точно тоя прост бияч, дето се биеше по улиците в квартала са избрали. Защо не някой успял българин предприемач, каквито има много, но за тях не се говори?
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна