Здравният министър: Меглена Кунева лъже за бонусите

Вероника Шербанова 21 януари 2013 в 17:12 4473 3

Здравният министър Десислава Атанасова, Снимка: Сергей Антонов
Здравният министър Десислава Атанасова, Снимка: Сергей Антонов

Разпространените от партията на Меглена Кунева данни за получени бонуси от 4 министерства са лъжа. Това заяви в понеделник здравният министър Десислава Атанасова.

„Искам категорично да заявя, че откакто аз съм министър никой от тази сграда не е вземал бонуси. Това, че се правят твърдения само няколко месеца преди изборите, е откровена лъжа“, посочи Атанасова.

В понеделник от „Движение България на гражданите“ разпространиха информация, според която в четири министерства – на труда и социалната политика, на здравеопазването, на земеделието и храните и благоустройството, са раздадени бонуси на обща стойност 17,5 млн. лева. Парите дошли от „спестени разходи“ във всяко от министерствата.

От партията са поискали от министерствата данни по Закона за достъп до обществена информация. От „Движение България на гражданите“ съобщиха, че във вторник ще дадат пресконференция с подробности по случая.

От четирите министерства обаче отрекоха категорично да са давали бонуси на служителите си.

„От нашия отговор е видно, че до 30 септември 2012 г., а гарантирам и че след тази дата, освен трудови възнаграждения, никой от администрацията на министерството не е получавал нито бонуси, нито допълнително материално стимулиране“, обясни здравният министър. Всички средства, които са влезли допълнително в бюджета на министерството през октомври и ноември, са средства, с които са увеличени заплатите на работещите в държавните психиатрични болници, спешните центрове и кръвните центрове.

Според ежемесечния разчет на бюджета това са 342 хил. лева, каквото е решението на МС, посочи Атанасова. „За капиталови разходи през миналата година средства от МЗ на всички лечебни заведения за инвестиции са раздадени около 16 млн. лева. Няма средства от икономии по различни пера, които да са раздадени за бонуси“, допълни тя.

От социалното министерство също отрекоха във ведомството да са били раздадени бонуси или други допълнителни възнаграждения. От министерството припомниха, че през юни 2012 г. бяха увеличени заплатите на служителите на Агенцията за социално подпомагане с 20%. Парите за увеличението - 4,272 млн. лева, са за сметка на други разходи на служителите на министерството, обясняват от МТСП.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството също заявиха, че бонуси не са били раздавани. Според министерството от „Движение България на гражданите“ са изискали информация за общия брой служители, размера на средната брутна заплата в министерството и второстепенните разпоредители, най-ниското и най-високото брутно месечно възнаграждение в тях.

Информацията за раздадени бонуси сред служителите на четирите министерства беше отречена и от Министерството на земеделието и храните.

Преди Коледа всички министерства заявиха, че тази година бонуси няма да бъдат раздадени. Единствено военното министерство обмисляше възможността да даде по половин заплата на част от служителите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!