Само военните с коледни бонуси, засега

17 декември 2012 в 17:52 5199 1

Аню Ангелов, министър на отбраната Снимка: Сергей Антонов
Аню Ангелов, министър на отбраната Снимка: Сергей Антонов

Едно-единствено министерство ще си раздаде коледни премии тази година. Това е Министерството на отбраната, където „по заслуги“ част от служителите ще получат по половин заплата допълнително. От всички останали министерства декларираха, че бонуси няма да имат, показа проверка на OFFNews.

Неясно все още е дали ще има бонуси във Висшия съдебен съвет. ВСС си гласува раздаването на коледни бонуси от по половин заплата, за което били необходими 10 милиона лева. Дни по-късно обаче финансовият министър Симеон Дянков публично обяви, че е против бонусите в съдебната система и обяви искането за „гнусно“. Официално обаче ВСС няма отказ.

Със сигурност премии няма да има за прокурорите, стана ясно днес. "Искам да ви кажа, че прокурорите и съдебните служители в прокуратурата няма да вземат бонуси, защото дължим 5 млн. лева обезщетения по Закон за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ)", заяви временният главен прокурор Бойко Найденов.

„За съжаление няма да имаме премии тази година“, отговориха на въпросите на OFFNews от социалното министерство. Не се предвиждат премии, казаха и от пресцентровете на министерствата на образованието, здравеопазването, външните работи, екологията, финансите, транспорта, културата, регионалното развитие, земеделието и подопечните му агенции.

Военният министър Аню Ангелов е издал заповед за раздаването на половин заплата, но само по заслуги. Това означава, че ръководителите на съответните второстепенни разпоредители в системата на МО, сред които са Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Националният военноисторически музей, трябва да вземат решение кои са най-добре представилите се през годината служители.

Парите ще дойдат от икономии във фонд „Работна заплата“, обясниха от пресцентъра на ведомството.

Премиите не се отнасят за членовете на политическия кабинет на министъра, нито за самия него – получаването на бонуси от тях е забранено със закон. Същото важи и за областните управители и техните заместници, както и от шефовете на агенции. Забраната обаче не важи за администрацията.

Тези законови промени бяха провокирани от скандала с огромните бонуси, които са си разписвали шефове в държавната администрация. Той избухна през февруари 2012 г., когато се разбра, че бившата шефка на Здравната каса Нели Нешева си е разписала 12 хил. лева бонус. Нешева подаде оставка по настояване на премиера заради бонуса, която бе приета със 116 „за“ и 11 „против“ или „въздържал се“ от Народното събрание.

След по-щателна проверка се оказа, че шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова – уволнена заради скандала, е взела общо 73 хил. лева бонуси, а Владислав Горанов, който и сега е заместник-министър на Симеон Дянков, е получил 18 хил. лева премия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови