Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Прокурорите няма да взимат коледни премии

17 декември 2012 в 14:22 2383 2

Бойко Найденов. Снимка: БГНЕС
Бойко Найденов. Снимка: БГНЕС

Прокурорите и съдебните служители в прокуратурата няма да получат никакви коледни премии тази година.

"Искам да ви кажа, че прокурорите и съдебните служители в прокуратурата няма да вземат бонуси, защото дължим 5 млн. лева обезщетения по Закон за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ)", коментира пред журналисти временният главен прокурор Бойко Найденов.

Неизплатените суми са заради липса на пари в бюджета. По закон е недопустимо да се раздават премии, когато има неизплатени задължения, каза Найденов.

На заседанието си от 6 декември Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решение магистратите и съдебните служители да получат по половин заплата коледна премия. Това може да стане като се иска от Министерството на финансите да се отблокират 10 млн. лева от преходния остатък в бюджета на съдебната власт.

Финансовият министър Симеон Дянков нарече решението на ВСС "гнусно". "Гнусно е това, което става, защото знаят, че съм задължен да подпиша, но не разбирам на фона на това, което става в страната, защо се прави", заяви Дянков.

"Няма да го определя като гнусно, но беше много неприятно поднесена информацията за бонусите в съдебната система", коментира днес Бойко Найденов. Той обясни, че прокурорите трябва много да внимават, когато образуват дела и задържат хора. Отбеляза, че през последните години 5 пъти са нараснали осъдителните решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ.

Държавното обвинение ще поиска възобновяване на делото срещу служителите на МВР, които са пребили Юри Ленев в къщата на ужасите в Копривщица, стана ясно още от отчета на Найденов. Текстът на осъдителното решение на Съда в Страсбург е поискано от Министерство на правосъдието, но все още не е пристигнало в прокуратурата, съобщи "Правен свят".

Прокуратурата чака и решението на Страсбург по делото за убийството на Тодор Тодоров-Чакъра. След като го получи, ще прецени дали ще иска възобновяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews