Магистратите вземат коледни бонуси

06 декември 2012 в 16:34 2721 2

ВСС Снимка: БГНЕС
ВСС Снимка: БГНЕС

Магистратите и съдебните служители ще вземат коледен бонус, реши в четвъртък ВСС. Бонусът ще бъде половин заплата, като за целта ще са необходими 10 милиона лева, които ще бъдат осигурени от резервите в бюджета на съдебна власт.

ВСС ще поиска отпускането на средствата от финансовия министър, които са част от спестените общо 27 млн. лв. от бюджета за съдебната власт от миналата година.

През 2009 година финансовият министър Симеон Дянков създаде грандиозен скандал, след като отказа да подпише искането на тогавашния ВСС за отпускане на пари за 13-та заплата за съдиите и прокурорите, припомня Mediapool. След над месец препирни магистратите все пак взеха по една заплата отгоре, но през януари. 

Шест неправителствени организации призоваха настоятелно с писмо Висшия съдебен съвет да се заеме с проверка на дейността на Върховния административен съд (ВАС) и на прокуратурата по повод скандалния провал на кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия. Поводът е писмото на Съюза на съдиите в България от 22.11.2012 г. до ВСС, в което се поставят въпроси, които произтичат от казуса „Марковска”. 

"Моментът е изключително важен и неотложен - и заради предстоящия избор на главен прокурор, и заради ролята на ВАС за защита на разделението на властите и на върховенството на закона и предвид предстоящите избори за народни представители през следващата година. Затова всяко бездействие от страна на върховния кадрови орган на съдебната власт, който единствен има суверенната власт да проверява организацията на дейност и администрирането на съдебната власт, би се счело за белег на зависима съдебна власт", се казва в призива на организациите до ВСС.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!