4 министерства си раздадоха 17,5 милиона над заплатите

Владимир Йончев 21 януари 2013 в 12:33 11502 37

Десислава Атанасова и Тотю Младенов - двама от най-дашните министри. Е, не към болните и бедните, а към близките си чиновници. СНИМКА: Сергей Антонов
Десислава Атанасова и Тотю Младенов - двама от най-дашните министри. Е, не към болните и бедните, а към близките си чиновници. СНИМКА: Сергей Антонов

Въпреки кризата, обещанията, че няма да вземат бонуси и изричната забрана на премиера Бойко Борисов, 4 министерства са си раздали 17,5 милиона над заплатите, твърди "Движение България на гражданите".

Министерствата, които са се облажили, са социалното министерство на Тотю Младенов, здравното министерство на Десислава Атанасова, земеделското на Мирослав Найденов и Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Лиляна Павлова.

Това са показали отговори от питания по Закона за достъп до обществена информация на "Движение България на гражданите". Утре от движението ще дадат пресконференция по скандала с подробности кой министър колко е раздал на верните си хора.

Към момента няма информация дали и други министерства са си раздавали допълнителни пари.

Преди Коледа всички се кълняха, че тази година бонуси няма да имат. Единствено военното министерство обмисляше възможността да даде по половин заплата на част от служителите си.

Парите за допълнителни заплати са дошли от "спестени разходи" в бюджетите на съответните ведомства. Това означава, че далеч преди Коледа ръководството им е рязало от разходите за социални домове и болни например, за да осигури премии на верните си чиновници.

Миналата година кабинетът отново раздаде тлъсти бонуси на чиновниците си.

Само премиерът Бойко Борисов даде 247 000 лева в централната администрация на Министерския съвет.
Вицепремиерът Симеон Дянков уреди своите хора с 233 725 лева в Министерството на финансите. 18 000 лева от тях бяха за заместника му Владислав Горанов.

Между 6500 и 10 400 над заплатата си взеха зам.-министрите в правосъдното министерство.

Шефката на Здравната каса Нели Нешева взе 12 000 лева бонус. След изключително дразнещата пресконференция, на която заяви, че е взела парите, защото ги заслужавала, Нешева бе уволнена.

Най-голямата сума бе за тогавашната шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова - 73 хиляди лева, която също бе уволнена.

След избухването на скандала премиерът Бойко Борисов нареди на членовете на политическите кабинети да върнат бонусите. 498 хил. лв. наистина бяха върнати от тях. За останалите премиерът нареди да си оставят бонусите, но въпреки това част от чиновниците ги върнаха. Така общата сума на върнатите пари достигна 603 хил. лв.

Заради бонуса си отиде и най-довереният човек на Тотю Младенов - началникът на кабинета на Министерството на труда и социалната политика Димитър Марков. Той бе получил 15 275 лева премии, но върнал само 4 хиляди и му останали да връща още 11 205 лева.

Сърцераздирателната история обаче не е попречила на Тотю Младенов пак да раздаде премии на свитата си.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!