Прокуратурата влезе в МВР по сигнала на Станишев

Юлиан Христов 29 март 2013 в 15:04 2863 3

МВР Снимка: БГНЕС, архив
МВР Снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев, според който в МВР са правени нерегламентирани подслушвания на политици, журналисти и общественици.

От прокуратурата днес съобщиха, че проверката ще бъде извършена на място в МВР. В нея влизат прокурори от Софийска градска прокуратура и Специализираната прокуратура. В екипа влизат 10 прокурори, които ще бъдат ръководени от градския прокурор Николай Кокинов. 

Срокът за приключване на проверката е 12.04.2013 г., като до 16.04.2013 г. проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за верността на изложеното в сигнала, съобщиха от прокуратурата.

В 14.30 часа днес главният прокурор е връчил на министъра на вътрешните работи разпореждането за извършване на проверката. Веднага след това прокурорите от екипа са започнали работата си в МВР.

Министърът на вътрешните работи Петя Първанова е разпоредила да бъде оказано пълно съдействие на прокурорите, съобщиха от МВР.

Прокурор Роман Василев е сочен за близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Василев получи огнестрелно оръжие пистолет „Аркус”лично от МВР-шефа заради участието му в полицейските акции срещу източването на ДДС "Недосегаемите" и „Всичко коз”. Роман Василев проведе и една от акциите, която вътрешният министър често даваше за пример - задържането на бившия военен министър от тройната коалиция Николай Цонев. Заради ареста, при който Роман Василев нарече Цонев "абсолютен престъпник", прокурорът се отърва със забележка. Случаят с акцията срещу Цонев беше скандален е с поведението на служителите на ГДОБП, които след задържането на бившия финансист Тенчо Сантиров, позираха за снимка пред ведомствен фотограф. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!