The Commentator: Всички пътища водят към Ливан

OFFNews 05 февруари 2013 в 12:58 2050 1

The Commentator: Всички пътища водят към Ливан

Близо седем месеца след бомбената атака срещу автобус в България, при която загинаха шест израелски туристи, българското правителство има готовност да обяви, че "всички пътища водят до Ливан", с което ще даде ясен знак, че Хизбула стои зад атентата. 

Това пише днес изданието The Commentator, като се позовава на неназовани източници. От текста става ясно, че днес българското правителство няма да посочи пряко терористичната група "Хизбула". Изданието посочва, че под натиска на германското и френското правителство българските политици ще използват "нюансиран език" заради опасенията, България може да бъде във фокуса на бъдещи атаки, ако "Хизбула" бъде посочена пряко. 

От своя страна израелското издание Haaretz коментира, че Израел очаква ясен знак от българското правителство и посочването на конкретния извършител на атентата. В текста на публикацията се казва: "Очаква се българското правителство да обвини Хизбула и нейният съюзник на Иран за терористичната атака през юли миналата година, при която загинаха пет израелски туристи. Докладът от напредъка от разследването на атентата в черноморския курорт Бургас се очаква да бъде оповестен днес."

Два от най-авторитетните американски вестника “Уолстрийт джърнал” и “Ню Йорк таймс” излязоха днес с публикации, че се очаква България да посочи вината на бунтовническата групировка Хизбула за атентата на летище Сарафово. “Среща на хора на най-високо държавно ниво и на отговорните по сигурността на тази малка балканска държава може да има широки последици за нелесното разведряване на Европа с ливанската военна групировка Хизбула. Очакванията са, че българските власти ще потвърдят връзката между Хизбула и самоубийствения бомбен атентат през юли 2012 г., който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса и рани десетки други”, пише “Ню Йорк таймс”.

В “Уолстрийт джърнал” авторите на новината Джей Соломон и Гордън Феърклоу съобщават: “Очаква се българското правителство тази седмица да изнесе доклада от разследването, обвиняващ ливанската военна групировка Хизбула и съюзника й Иран в терористичен бомбен атентат, обявиха представители на САЩ и на Близкия Изток, които са били брифирани за резултатите от разследването.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови