Цацаров предложи за свой заместник прокурор близък до Цветанов

Юлиан Христов 10 януари 2013 в 13:41 3286 3

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

Новият главен прокурор Сотир Цацаров предложи за свой заместник прокурор, сочен за приближен до вътрешния министър Цветан Цветанов.

Ася Петрова, която е прокурор по шумното дело "Килърите", беше част от делегацията на вътрешния министър в рамките на двуседмичното му посещение в САЩ. В същото време делото се следи зорко от управляващите, след като един от основните свидетели - Калоян Йорданов, заяви, че групата, която се занимавала с поръчкови убийства, е обсъждала и убийството на премиера Бойко Борисов. В делото бяха изнесени и факти около миналото на българския премиер, които го свързват пряко с покровителството на наркотрафика и обвързаността му с организираната престъпност в страната и зад граница.

В същото време новоизбраният главен прокурор беше посочен от вътрешния министър за негов фаворит, а самият избор на Цацаров за поста на бъдещ обвинител номер едно се спрягаше няколко месеца преди фактическия избор. Процедурата за избиране на главен прокурор пък мина при спорни правила, които Висшият съдебен съвет прие, като с тях не беше дадена възможност членовете на съвета да гласуват и за останалите две кандидатури в надпреварата.

Цацаров: Не съгласувам заместниците си с Цветанов

Днес Сотир Цацаров, който положи клетва като главен прокурор, коментира, че кандидатурите за заместници не са обсъждани с вътрешния министър. "Не съгласувам назначенията си с Цветанов, не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветан Цветанов", коментира той на брифинг за журналисти след церемонията по клетвата.  Той обясни, че Ася Петрова, която в момента оглавява Окръжната прокуратура в Шумен, е добър професионалист в ресора си, а в професионалната ѝ биография има едва две оправдателни присъди.

Цацаров обяви имената на четирима души, на които е предложил поста на негови заместници. Двама от тях бяха негови опоненти при надпреварата за главен прокурор. Сотир Цацаров обясни, че Галина Тонева и Борислав Сарафов са изложили концепции, които се допълват взаимно с неговата. В същото време двамата са добри професионалисти, които са доказали възможностите си. Галина Тонева, която до момента е зам.-главен прокурор, избрана в екипа на бившия главен прокурор Борис Велчев, е подала оставката си непосредствено след проведения във ВСС избор за нов обвинител номер едно. Цацаров обясни днес, че е разговарял с Тонева, като се е опитал да я разубеди да не подава оставка. Документите все още били на бюрото на главния прокурор, но не са разписани. Цацаров обясни, че отговорът, който му е дала Тонева, за него е "удовлетворителен". 

Другото му предложение за негов заместник е Пенка Богданова, редови прокурор в Апелативна прокурора – Пловдив. Бойко Найденов, който до момента изпълняваше функциите на главен прокурор и в същото време оглавява Националната следствена служба, ще остане заместник на Цацаров.

Зам. главният прокурор Валери Първанов пък ще бъде предложен за освобождаване.

Прокуратурата "ще опита" да бори корупцията по високите етажи 

След полагането на клетва новият главен прокурор заяви, че прокуратурата е длъжник на обществото по отношение на борбата с организираната престъпност. Пред журналисти той коментира, че ще не обещава, но ще "опита" да извади на бял свят порочни практики. Той не се ангажира с това дали в предстоящия му седемгодишен мандат пред съда ще бъде изправен висш държавник.  

Ще се опитам да бъда гарант за справедливост, а дали ще успея, вие ще бъдете хората, които ще прецените, каза новият главен прокурор. На въпрос - как ще даде гаранция, че няма да изпълнява политически или икономически поръчки, новият главен прокурор каза: „Ще дам безусловни гаранции. Вие това сте го слушали много пъти. Имам някаква ясна представа как функционира механизмът отвътре”, посочи още Цацаров.

За свободата на медиите

Сотир Цацаров коментира случая, при който вчера бяха направени обиски в офисите на TV+. Той заяви, че не е запознат с конкретното досъдебно производство на Софийска градска прокуратура, но ще направи това в най-кратък срок. Той обаче отговори на въпроси на журналисти, че по принцип "качеството "медия" не дава имунитет срещу наказателно производство". 

Новият главен прокурор е категоричен, че е недопустимо да се оказва натиск върху медии по какъвто и да било начин, а свободата на словото било "правило № 1" в едно общество. "Посегателства по този начин са повече от смущаващи", заяви Цацаров, но конкретизира, че не визира случая с TV+.

Той обясни, че по случая знае само това, което е изнесено в медиите. 

Главният прокурор - работа от скандал на скандал

На церемонията по полагане на клетва на новия главен прокурор в Съдебната палата в София присъства и предшественикът на Сотир Цацаров Борис Велчев, който оваканти поста, след като бе избран за конституционен съдия.  "Нямам намерение да давам акъл и съвети на главния прокурор, но ще кажа няколко неща. Пожелавам на Цацаров да има колкото може по-малко скандали, не съм оптимист, че това пожелание ще се сбъдне, но истински му желая този късмет", каза пред присъстващите на церемонията висши магистрати Велчев.

"Българската практика да вървим от скандал в скандал създава невярното впечатление, че всъщност главният прокурор онова, което основно работи, е да участва в скандали. Ще препоръчам на г-н Цацаров да направи нещо, което аз не успях, най-сетне да се опита да обясни на обществото какво прави главният прокурор", каза още Велчев.

„С ясното съзнание съм, че скандалите няма да ме подминат”, коментира от своя страна пред журналисти Цацаров, в коментар на думите на предшественика му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!