Такса "пренос" вече ще се плаща от производителите на ток

Последна промяна на 21 юни 2013 в 11:09 2384 7

Явор Куюмджиев, Снимка: БГНЕС, Архив
Явор Куюмджиев, Снимка: БГНЕС, Архив

Такса "пренос", която досега влизаше в сметките на клиентите, вече ще се поема от производителите на електроенергия. Това предвиждат промените в Закона за енергетиката, които парламентът прие днес на първо четене.

Депутатите разглеждат изменения в целия енергиен сектор. Освен Законът за енергетиката, в пленарна зала в момента текат разисквания по корекции и в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Част от измененията засягат работата на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Народното събрание реши да увеличи с един месец периода за определяне на цената на тока.

Корекциите ще позволят на ДКЕВР да прилага нов метод за ценообразуване, който ще отчита само реално извършените разходи.

Измененията в Закона за енергетиката, които прие парламентът, са по инициатива на "Коалиция за България".

"Предлагаме мерки, които ще позволят на ДКЕВР да запази, даже да намали цената на енергията за битовите потребители. Ще се дава възможност да бъде купувана енергия от най-евтините източници АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица Изток 2”, защити енергийните мерки вносителят на законопроекта Явор Куюмджиев от КБ.

От ГЕРБ също имаха внесени предложения, но никой от бившите управляващи не се появи, за да ги защити, и текстовете не бяха допуснати до второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.06 2013 в 15:14

Извинявай, какво е шушон? Да не искаш да кажеш - катеричка?

21.06 2013 в 13:40

Защо да не се появят,така са намерили..Честити да са ви-и ББ,и ЦвЦв.Нали протестите спасиха живота Му,както сам призна.Тъжничка съм...

21.06 2013 в 12:57

... обаче си мисля, как наглеците от т.нар. "управление" - резултат на последния народен избор, ни вкарват в един отвличащ вниманието кръг: проба/грешка/извинения. Махаме дебелака, махаме сикаджията, връщаме Ботев в учебниците.
Проблемите на 90% българи са не толкова в поредните 5% нещо-си и дори не в едни излишни редчета в сметките. А в ДОХОДИТЕ! В липсата на работа. В манната небесна, иначе наричана "Криза", която позволява на чорбаджийския псевдоелит да ни обяснява как навън чакат още 100 за нашето място и затова - и "тия 350 лв. са ни достатъчни"...
Не бих се ровил толкова в сметките, ако имах нормални работа и заплата и нормален достоен живот на гражданин в европейска страна от новия век.

21.06 2013 в 11:58

Споко, Веселка. Другия месец ще се появят, а бсп, дпс и атака - нямаааа...
Да не кажеш, че не съм предупредил. Е ще си Тъжничка но...

21.06 2013 в 11:54

5% от цената на тока няма да успокоят народа на улицата...

Не се задоволяваме с трохички вече, не разбрахте ли, бе, нагли и самозабравили се "лумпени" по "високите етажи"?!!...

21.06 2013 в 11:53

"От ГЕРБ също имаха внесени предложения, но никой от бившите управляващи не се появи, за да ги защити, и текстовете не бяха допуснати до второ четене." Браво на ГЕРБ!Защо да се появяват-народната любов им е сигурна-защо да се явяват на работното си място.((

21.06 2013 в 11:34

Махаме такса пренос и цената се запазва...

Начи, само не я пишем във фактурите, не ли?