Такса "пренос" вече ще се плаща от производителите на ток

Елица Мартинова 21 юни 2013 в 11:09 2877 7

Явор Куюмджиев, Снимка: БГНЕС, Архив
Явор Куюмджиев, Снимка: БГНЕС, Архив

Такса "пренос", която досега влизаше в сметките на клиентите, вече ще се поема от производителите на електроенергия. Това предвиждат промените в Закона за енергетиката, които парламентът прие днес на първо четене.

Депутатите разглеждат изменения в целия енергиен сектор. Освен Законът за енергетиката, в пленарна зала в момента текат разисквания по корекции и в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Част от измененията засягат работата на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Народното събрание реши да увеличи с един месец периода за определяне на цената на тока.

Корекциите ще позволят на ДКЕВР да прилага нов метод за ценообразуване, който ще отчита само реално извършените разходи.

Измененията в Закона за енергетиката, които прие парламентът, са по инициатива на "Коалиция за България".

"Предлагаме мерки, които ще позволят на ДКЕВР да запази, даже да намали цената на енергията за битовите потребители. Ще се дава възможност да бъде купувана енергия от най-евтините източници АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица Изток 2”, защити енергийните мерки вносителят на законопроекта Явор Куюмджиев от КБ.

От ГЕРБ също имаха внесени предложения, но никой от бившите управляващи не се появи, за да ги защити, и текстовете не бяха допуснати до второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!