ГЕРБ искат нов регламент за избор на председател на ДКЕВР

Елица Мартинова 22 май 2013 в 11:19 1576 0

Делян Добрев СНИМКА: БГНЕС
Делян Добрев СНИМКА: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ внесе предложение за промени Закона за енергетиката, касаещи избора на председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Същият законопроект бе внесен от хората на Борисов в последните седмици от работата на 41-рото Народно събрание.

От ГЕРБ предлагат шефът да се избира не от Министерски съвет, какъвто е настоящият регламент, а от Народното събрание.

"В края на 41-вото Народно събрание имаше консенсус от всички парламентарно представени партии по темата, надявам се, че в 42-рото Народно събрание позицията им по този законопроект да не се е променила", обясни бившият енергиен министър Делян Добрев.

Законопроектът предлага нови задължения за Комисията за ежегодни одити на всички дружества във веригата за ценообразуване на тока. Добрев обясни, че новите текстове ще въведат ежегодни проверки от страна на Сметната палата, Агенция за държавна финансова инспекция и Комисия за защита.

"Видяхте, че с доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, който излезе един ден след стартирането на протестите, стават ясни редица нарушение в едно от електроразпределителните дружества. Тогава внесохме този законопроект с намерението да се засили контролната функция на регулатора. Проверките трябва да са редовни, ежегодни и на много нива", заяви Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови