Токът може да поевтинее до 5% не по-рано от средата на юли

Милен Енчев 18 юни 2013 в 15:31 1609 0

Анжела Тонева. Снимка: БГНЕС
Анжела Тонева. Снимка: БГНЕС

Цената на електроенергията може да бъде намалена най-рано в средата на юли, вследствие на новия модел на ценообразуване в електроенергийния сектор.

Това обяви днес председателят на енергийния регулатор (ДКЕВР) Анжела Тонева, при представянето на новата методика. Към 1 юли, когато изтича настоящият едногодишен регулаторен методиката няма да може да бъде въведена, защото за нея са нужни промени в Закона за енергетика и в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници.

Както вчера икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, новият модел ще доведе до намаляване на разходи в системата и може да свали цените на тока с 3 - 5%.

Много от мерките в новия модел бяха предложени от екипа на служебния министър на икономиката и енергетиката Асен Василев. 

Сред тях е намаляване на студения резерв наполовина, обявиха днес от комисията за енергийно и водно регулиране - от сегашните 1040 мегавата на около 500. Това са резервните електрогенераторни мощности, за които общественият доставчик на електроенергия НЕК плаща, за да бъдат поддържани в готовност. Сегашният резерв е определен на база най-голямата блокова мощност в държавата - 1040 мегавата е капацитетът на единия от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Логиката на студения резерв е да замести тази най-голяма мощност, в случай на спиране.

Намаляване на скъпия кафяв ток в микса е друга мярка в новия модел. Тя предвижда намаляване на изкупувания скъп ток от заводските когенерационни централи (за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия). Тя бе предложена от екипа на служебния министър седмица след назначаването му. Тогава Асен Василев обяви, че само тази мярка ще намали разходите за ток с 50 милиона лева годишно.

Идеята е заводите вече ще продават на държавата само излишния си ток, над употребения от тях. Досега НЕК задължително изкупуваше по високите преференциални цени цялата им енергия, а те купуваха евтин ток от доставчика. 

Износът на ток ще се стимулира чрез отпадане на добавката за зелен и кафяв ток за износителите. Така ще се спази принципът разходите за зелена енергия да остават в страната производител. 

 

Системата - НЕК, индустрията и крайните потребители, ще бъдат облекчени от разходите за възобновяема енергия с приходите на държавата от въглеродни квоти, предвижда още новият модел. С приходите от емисионните квоти ще се изкупува скъпата електроенергия. Работна група на регулатора с Министерството на финансите ще определи механизма за изкупуване на тази енергия с приходите от квоти. Евродирективата за търговията с въглеродни емисии позволява 50% от приходите на отиват за стимулиране на тази енергия, коментираха експерти от фотоволтаичния бранш. Въглеродните квоти (1 квота = разрешително за 1 тон въглеродни емисии) вече ще се разпределят от държавата на търгове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!