Предложенията на ГЕРБ за промени в Бюджет 2013 г. нямат шанс

Нели Чолашка 30 юли 2013 в 13:30 2591 8

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисията по бюджет и финанси очаквано отхвърли всички предложения на ГЕРБ, които бяха внесени между първо и второ четене на промените в бюджета за тази година.

ГЕРБ се върна след едномесечна пауза в парламента именно за актуализацията на бюджет 2013 г.

Първоначално от партията обявиха , че са против промените, но вчера лидерът им Бойко Борисов обяви, че ще направят някои предложения в опит да минимизират негативите от емитирането на нов дълг от 1 млрд. лв.

Едно от предложенията е на бившия социален министър Тотю Младенов и група народни представители от ГЕРБ е за социален пакет от 150 млн. лв. 

Той предвижда 40 млн. лв. допълнително за семейни помощи и за хората с увреждания и разширяване на броя на домакинствата с право на помощи за отопление от 270 хил. на около 500 хил.

Младенов предлага  допълнителните енергийни помощи да бъдат финансирани с 86 млн. лв. от продажба на квоти за вредни емисии.

В момента се предвижда тези пари да отидат в НЕК за изкупуването на скъпия ток, за да могат цените на тока да паднат с  около 4.5% от 1 август.

Бюджетната комисия, в която няма членове на ГЕРБ (нямат в нито една комисия, защото не излъчиха свои представители) не прие текстовете на Тотю Младенов, а финансовият министър Петър Чобанов обясни, че правителството продължава да търси пари за допълнителни социални мерки и продължава да преговаря със синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата.

Бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов призова правителството да се вмести в разчетения дефицит

„Приемаме част от резервите, които Министерство на финансите и Министерски съвет има по приходната част. Има още какво да се направи по отношение на събираемостта по ДДС до края на годината. Предлагаме с около 3 млн. лв. намаление на приходите”, обяви Горанов.

По думите му ВМА и системата на МВР трябва да намерят вътрешни резерви за покриване на задълженията си, а не отново да се наливат пари във ведомствата с най-големи бюджети. 

Горанов обяви, че изоставането в приходната част се дължи на новото парвителство.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) му напомни, че се борави с данни към края на полугодието, а към този момент правителството на Пламен Орешарски е имало 25 дни работа.

Изоставането се дължи на лошото, даже, безумно планиране, обяви Цонев.

По думите му би било добре, ако бюджетът бъде изпълнен и след актуализацията.

 Зам.-финансовият министър Людмила Елкова обяви, че с промените не се решават кой знае какви проблеми, а се "гасят пожари".

Бившата регионална министър Лиляна Павлова пък поиска да се заделят 10 млн. лв. за създаване на кадастрални карти и регистри по Черноморието и 2 млн. лв. за разработване на общи устройствени планове на всички общини, които не са възложили такива. 

Финансовият министър я контрира с въпроса защо в бюджета, изготвен от ГЕРБ, не са били осигурени тези пари.

Промените в Бюджет 2013 г. ще бъдат внесени за второ четене в пленарна зала във варианта, който беше предложен от правителството.

Актуализацията на бюджета предвиждат допълнителни  160 млн. лева за разплащане с бизнеса, с 40 млн. лева ще бъдат увеличени средствата за хората с увреждания, тъй като предвидените в бюджета свършват октомври.

Ще бъдат осигурени и повече пари за ваучерите за храна за работещите, както и 5 млн. лв. повече за болниците. 

С промените се разрешава на правителството да тегли още 1 млрд. лв. дълг.

Премиерът Пламен Орешарски твърди, че въпреки това няма да се увеличи общият размер на държавния дълг в бюджета от 14.6 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови