Президентът налага вето върху бюджета

Елица Мартинова 30 юли 2013 в 11:21 3577 18

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Не е изключено президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Бюджет 2013. Това са коментирали пред „Труд“ източници, близки до държавния глава.

Икономическият екип на Плевнелиев вече е впрегнат да пише становище по настояването на управляващите, според които са наложителни в промени в тазгодишния бюджет.

Измененията, които предлагат от Министерски съвет, включват вземането на 1 млрд. лева заеми. От кабинета на Орешарски твърдят, че през 2013 г. ще бъдат използвани само част от средствата, за да се покрият задължения, поети по времето на ГЕРБ. Правителството обещава, че останалите пари ще останат като „буфер“ за фискалния резерв.

Срещу решението на Орешарски вече се обявиха бившите управляващи, както и редица извънпарламентарни партии. По време на дебата на първо четене миналата седмица обаче от ГЕРБ не успяха да защитят позицията си. Вчера стана ясно, че макар че са против ремонта в бюджета, хората на Борисов ще предложат свои идеи за актуализация. Въпреки това Борисов настоява президентът Плевнелиев да наложи вето върху измененията.

От Реформаторския блок също са категорично срещу измененията в Бюджет 2013. Те са поканили депутатите, готови да защитят промените, на дебат в сряда, когато измененията ще се гледат на второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков