След 26 дни мълчание КНСБ с позиция за протеста

OFFNews 10 юли 2013 в 13:40 8188 35

Пламен Димитров, президент на КНСБ. Снимка БГНЕС.
Пламен Димитров, президент на КНСБ. Снимка БГНЕС.

След 26 дни мълчание и отсъствие от протестите КНСБ излезе с позиция и искания към властта.

Това се случи днес - на 27-ия ден от началото на мащабните протести; 3 дни след като КТ "Подкрепа" излязоха от мълчанието и обявиха готовност за национална стачка и седмица, след като OFFNews отговори на въпроса "Защо синдикатите ги няма на протестите".

В позицията си КНСБ заявява подкрепа за протестиращите и иска предсрочни избори, но дава срок до края на годината за това. Преди изборите, според профсъюза, трябва да се приемат нови изборни правила, да се гласува актуализация на бюджета за 2013 г. и бюджетът за 2014 г.

Ето какво се казва в позицията:

"КНСБ за пореден път изразява съпричастност към дълбокото възмущение от отсъствието на морал в политиката и управлението на страната и заявява подкрепа на високата гражданска активност, без да дели протестиращите на февруарски и юнски. Синдикалните членове на КНСБ също протестират – както сред тези, които искат незабавни оставки, така и сред онези, които настояват да се даде време за решаване на неотложните им проблеми. КНСБ уважава всяко мнение и е уверена, че то е изстрадано от всички, които проявяват неуморна и невиждана за целия преход гражданска активност.

...

КНСБ счита, че водещият проблем днес е състоянието и дейността на 42-то Народно събрание... Суверенът отне властта от ГЕРБ, но не я даде нито на БСП, нито на ДПС. В този състав, в присъствието на по-малко от половината от избраните народни представители, при категоричния отказ на най-голямата парламентарна група да играе отредената й роля на опозиция, е очевидно, че парламентът не е в състояние да изпълнява пълноценно функциите, отредени му от Конституцията на РБ. Моментът, в който той изобщо няма да може да работи, не е далече.

Следователно, изходът е в предсрочни парламентарни избори. Въпросът е кога това може и трябва да се случи.

КНСБ е убедена, че преди да определят датата на предсрочните избори, народните представители са длъжни да приемат поредица от закони и норми, без които нито предсрочните избори ще доведат до исканата качествена промяна в обществено-политическия живот, нито държавата ще е в състояние да продължи да функционира.... Според КНСБ такива са: актуализацията на бюджета за 2013 г. и приемането на този за 2014 г. законови промени на изборните правила, законодателни решения за ребалансиране и възстановяване на справедливостта в енергетиката и др. Важно е също да се отчете времето за финализиране преговорите с ЕС за следващия програмен период и да се гарантират условия за усвояването на предвидените средства и др. п. Синдикатът счита, че за приемане на необходимите законови решения са необходими няколко месеца, но не-по късно от края на годината, при интензивна и непрекъсната работа на комисиите и пленарния състав на НС.

КНСБ осъжда поредицата от непрозрачни и погрешни кадрови решения на парламента и правителството. С известни изключения, заявеното като непартийно и експертно правителство не се състоя....

КНСБ настоява всички парламентарно представени политически сили да реагират на очакванията на обществото и призивите на Президента на Републиката. Политиците дължат на България зрялост и отговорни действия за решаване проблемите на хората, а не отстояване на партийно-политическите интереси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!