КТ "Подкрепа" е на прага на национална стачка

Вероника Шербанова 07 юли 2013 в 12:10 9852 31

Константин Тренчев, президент на КТ
Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". Снимка: БГНЕС

КТ „Подкрепа“ заплаши с организирането на национална стачка, ако не бъде свикано Велико народно събрание.

България е в безпрецедентна политическа и правителствена криза, която неминуемо поражда и социална такава, обяснява синдикатът в декларация на Конфедеративния си съвет.

По думите им има ясен дефицит на доверие и авторитет в парламентарните политически сили, а политиците са причинители на нестабилност и противопоставяне на обществени групи.

Синдикалистите призовават президента Росен Плевнелиев да отправи до парламента искане за свикване на Велико народно събрание, като отхвърлят аргументите на народните представители, че това е едно скъпо удоволствие.

Само чрез Велико народно събрание може да се намали броят на депутатите и да се регламентира отзоваването им, да се гарантира нормалното функциониране на съдебната система и други, обясняват от синдиката.

Предстои Изпълнителният съвет на КТ „Подкрепа“ да започне консултации с всички членове на синдиката, както и с представители на различни граждански организации, за да бъде подготвен пакет от конкретни предложения.

От „Подкрепя“ припомнят, че има действащ закон за избор на извънреден законодателен орган, който отразява някои от основните искания на протестиращите – за мажоритерен вот и за издигане на независими кандидати от инициативните комитети. 

Декларацията на "Подкрепа", с която синдикатът заплашва с национален протест, ако не бъде свикано Велико народно събрание, идва само няколко дни след като OFFNews публикува анализа "Защо синдикатите ги няма на протестите?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews