Защо синдикатите ги няма на протестите?

Владимир Йончев 03 юли 2013 в 14:57 51673 67

А беше време, когато КНСБ и
А беше време, когато КНСБ и "Подкрепа" правеха ей такива митинги. Докато не ги "опитомиха".

Не сте ли се запитвали защо синдикатите, уж призвани да защитават правата на работниците, толкова отчетливо липсват от протестите на членската им маса?

Но може би, преди да се отговори на това, трябва да си зададем въпроса

Колко струва социалният диалог?

Отговорът е лесен - по над 8 милиона на социален партньор от европарите за пазара на труда. Всеки от шестте национално представителни социални партньори разходва в момента по над 8 милиона лева от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР). Договорите на повечето от тях са подписани още по времето на тройната коалиция въз основа на „директно предоставяне“ без конкурс.

Колкото повече, толкова повече

И още, настоящото правителство се готви с парите за заетост от националния бюджет да покрие непризнати от ЕК разходи, извършени от синдикални и работодателски организации по проектите им, финансирани от ОП РЧР. Нередностите са установени при последвали проверки и одити, включително и от страна на ЕК.

Това се предвижда да стане чрез предложение за изменения в Закона за насърчаване на заетостта от 28 юни. Промените са внесени от Антон Кутев и група народни представители от БСП, но всъщност са писани от Росица Стелиянова, шеф на Агенцията по заетостта допреди няколко години, а вече под името Росица Янкова, зам.-министър на труда и социалната политика с ресор Агенция по заетостта.

В промеждутъка между двата държавни поста, тя работеше в КНСБ.

Росица Янкова е жена на личния бодигард на Сергей Станишев от времето, когато той беше министър-председател. Той бе един от първите уволнени от Бойко Борисов. Само няколко дни след идването на власт на правителството на Пламен Орешарски, мъжът на Янкова беше върнат в НСО.

С пари от бюджета – сливи за смет

Човек трябва да е много навътре в дебрите на социалното законодателство, за да схване схемата за насочване на парите за безработица към социалните партньори. Скандалната поправка сред предложените промени в Закона за насърчаване на заетостта, е в чл. 16, т.5. Там се описват възможностите, при които с пари от националния бюджет, могат да се покрият разходи по ОП РЧР и е предложено да се измени така:

„Разходи по заповеди и договори по процедури на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетни оси 1. "Насърчаване на икономическата активност и развитие на пазара на труда, насърчаващ включването" и 2. "Повишаване на производителността и адаптивността на заетите" на ОП "РЧР", когато тези разходи са верифицирани от Управляващия орган, платени са и са допустими по този закон."

Текстът силно наподобява предишния. Вкарани са само няколко думи (в по-тъмно), но те ще струват милиони от националния бюджет за безработни.

Проектите на конкретни бенефициенти, по които разходи се правят чрез заповеди, са европроектите на институции, имащи отношение към пазара на труда. Такива са самите проекти на Агенцията по заетостта, в ролята й на бенефициент – ваучерните програми за обучение, стажантските програми и пр. Там се очаква да има наддоговаряне на средства от еврофондовете и може да възникнат разходи, които да останат за сметка на бюджета. Но разходи по договори с конкретни бенефициенти (това е поправката) се правят предимно по една схема, измислена навремето от Емилия Масларова - за директно предоставяне на средства на социалните партньори. Право на нея имат само национално представените организации. По онова време са били 8, сега са само 6, като и шестте са финансирани. 2 синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ и 4 работодателски организации: АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП.

Шестте са получили по над 8 милиона лева всяка от ОП РЧР. Колко са смислени проектите им е съвсем друга тема, но 3 от тях са изпълнени по такъв начин, че Европа не им е признала част от изхарчените пари.

Най-голям обем незащитими разходи има АИКБ. С цел развитие пазара на труда и борба със сивата икономика, работодателската организация е наела апартамент за офис от фирма, създадена малко преди това и вероятно точно с тази цел. Наемът е толкова висок, че изплаща цената на апартамента само за година и половина.

КТ "Подкрепа" пък са се пробвали да „усвоят“ част от европарите през "комуникационна стратегия". Но са го направили по такъв начин, че ЕК има претенции към разхода.

КНСБ също са имали сериозна финансова корекция за някои разходи, които са извършили неправомерно.

Всички тези разходи са признати от верифициращия орган - Агенцията по заетостта. Но след отказа на Еврокомисията да ги признае и възстанови, би следвало да останат за сметка на синдикатите и работодателите. Правилото е: нарушителят плаща. Но не и в този случай.

Законодателна инициатива

За да не се охарчат социалните партньори, на помощ идва законопроектът на Антон Кутев. С предложената поправка в Закона за насърчаване на заетостта, разходите ще бъдат възстановени от бюджета, дори и да не са допустими по европейските правила, стига да са допустими по този закон и да са верифицирани от Управляващия орган – МТСП, който пък от своя страна е делегирал тези права на междинното звено - Агенцията по заетостта.

Същото това междинно звено, което очевидно не си е свършило добре работата, щом ЕК не му признава верифицираните разходи.

Сега по закон непризнати от Брюксел разходи по европейски проекти се покриват от националния бюджет, само когато нарушителят е бюджетна организация. В бъдеще, ако поправката в ЗНЗ се приеме, такава привилегия ще имат и социалните партньори.

При другите 3 организации, които промяната засяга - КРИБ, БСК и БТПП, няма финансови корекции. Но това не значи, че и те не са облагодетелствани. Процедурата за директно предоставяне на средства продължава. Т.е. те ще получават и отчитат още пари и им се дава ясен знак, че могат да ги харчат, както си поискат. Вече не е нужно да се пазят от Европа. Ако има нови финансови корекции, ще се платят с пари от онези… бюджета за безработните, по Закона за насърчаване на заетостта.

Който внимава в час, ще получи наградка

Сега да видим и за какво ще трябва да “внимават в час“ работодателските организации. "Внимават в час" е слаб израз, верният е "да се обърнат на 180 градуса" и да започнат да защитават мерки, срещу които винаги са били против.

Става въпрос за знаменития "социален пакет" на БСП и за промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени лично от председателя на БСП. С тях се спира предвиденото в началото на мандата на ГЕРБ увеличение на пенсионната възраст и затваряне на вратичките за ранно пенсиониране.

Дали поправките са добри или лоши е отделна тема. Но никъде по света няма работодателска организация, която да подкрепи риск от дестабилизация на публичните финанси и възможност за покачване на осигуровките. Единственото изключение е в страната на чудесата - България.

Перверзно, а?

Но, ако си мислите, че това е перверзно, значи ви е слаба фантазията.

В поправките "Кутев" има далеч по-голяма перверзия. Скрита е ловко в чл. 30а, точка 9 от Закона за насърчаване на заетостта. Там се описва какви разходи от националния бюджет, свързани с обучението на безработни, могат да бъдат допустими:

стипендии, транспортни и квартирни разходи на безработните лица, участващи в мотивационно обучение, обучение по ограмотяване, придобиване на професионална квалификация или на ключови компетентности - за времето на обучението“

Сигурно ви звучи неразбираемо, затова обяснението трябва да започне от по-далече.

Има няколко вида обучения за безработни. Три от тях са смислени, въпреки че бившата вече депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова с любезната подкрепа на шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, показа колко успешно могат да се опорочат и с тях да се източат стотици хиляди - ограмотяване, придобиване на професионална квалификация или на ключови компетентности (чужд език, компютърна грамотност и др.). За тях безработният получава пари за квартира, транспорт и стипендия.

Има и четвърти вид обучение - мотивационно. Отива другарят безработен (обикновено ром) в обучителната организация. Няколко дни мъдър учител му говори, че който не работи не трябва да яде. Накрая излиза силно мотивиран да си намери работа.

По-голямата част от проектите в „Националния план за действие по заетостта“, по които се извършва "мотивационно обучение", са с участието на дружества на близкия до КТ "Подкрепа" Евгени Евгениев, абониран от времената на Тотю Младенов за парите по плана.

Но понеже винаги на всички е било ясно, че това обучение в българската действителност е меко казано „ефимерно“, за него поне не се даваха стипендии. Според поправката "Кутев" вече ще се дават. А дали ще стигнат до безработните? Малко вероятно. Мотивационното обучение не се доказва с кой знае какво и се отчита с едни дълги списъци, предимно на безработни роми.

С всяка власт

Сега отговорихме ли си на въпроса защо синдикатите са далеч от протестите? И не само от тези, а от всички сериозни народни недоволства в последните 5-6 години.

Емилия Масларова от Тройната коалиция им измисли процедурата за директно предоставяне на средства по ОП РЧР.

Тотю Младенов от ГЕРБ им даде нови схеми за усвояване на средства от националния бюджет, чрез програмите за заетост.

Новата тройна коалиция на ДПС-Атака и БСП се готви да им осигури да си приберат и това, което са оплескали и не са могли да усвоят от предишните схеми за финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!