Сергей Игнатов: Копаех канали, строях къщи

Вероника Шербанова 03 септември 2012 в 13:37 4725 4

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов замина спешно за Перник след земетресенията. Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов замина спешно за Перник след земетресенията. Снимка: БГНЕС

Докторантите да не разчитат на помощ от държавата, а сами да търсят начини да се издържат. Това заяви днес министъра на образованието Сергей Игнатов.

„Да не ви казвам аз какво съм правил, за да довърша докторантурата си – копаех канали, строях къща“, сподели опита си Игнатов. „На Моллов къщата в София, той не знае, ама аз съм я построил – последният трети и четвърти етаж, за да мога да си платя обучението“, допълни той. 

По думите му за последните три години финансово са били подкрепени около 1400 докторанти, като за проект те получавали по около 20 000 лева.

В началото на 2013 година се очаква увеличение на заплатите на учителите, каза още Игнатов. Той подчерта, че исканото от тях увеличение с 30 лева било дори малко. Подробностите ще станат ясни след около 2 месеца, когато ще се гласува новия бюджет, допълни министърът.

Държавата е отпуснала допълнително 5 милиона лева до края на годината за въвеждането на задължителното обучение от 5-годишна възраст, съобщи Игнатов. По думите му към момента няма проблеми с въвеждането му в големите градове. Сигнали не са получавани и от малките общини. 

Заради кризата през последната година се засилил интересът към учителската професия, допълни образователният министър. „Имаме оплаквания от млади учители за това, че в някои градове не ги приемат на работа. Това означава, че най-хубавото се сбъдва - младите, образованите, новото поколение искат да станат учители", заяви Сергей Игнатов. 

През тази и през следващата година в образованието ще се влеят 520 милиона лева европейски пари, като част от тях щели да отидат за допълнителна квалификация на учители, ученически и студентски практики и за подкрепа на младите учители. 

Най-голямото предизвикателство пред Министерството на образованието в момента било стартирането на системата за практики и стажове на ученици и студенти, според която всеки завършващ професионално училище ще има възможност да изкара 240 часа в реална фирма, обясни Игнатов.

По отношение на задължителното целодневно обучение министърът съобщи, че през тази година то ще обхване учениците от трети клас. От следващата учебна година ще бъде въведено в четвърти клас, като целта е постепенно то да достигне до седми клас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови