МОМН скри регистъра на дипломите

Александра Маркарян 25 юли 2012 в 17:30 23818 0

Министърът на образованието Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието скри регистъра на завършилите студенти в България, даващ информация за законно издадените дипломи у нас. Това показа проверка на OFFNews.

Съществуването на регистъра е регламентирано със закон. В него трябва да има информация за завършилите от 2004 година насам, съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за висшето образование. Този регистър беше създаден и пуснат по времето на Игор Дамянов - вторият министър на образованието в кабинета "Сакскобургготски" (2001-2005).

Проверка на OFFNews обаче показа, че цялата информация от 2004 година досега липсва и не може да бъде проверена нито една диплома, нито един завършил висше образование в България. Това се случва на фона на продължаващия скандал с Турция, която официално спря легализирането на български университетски дипломи заради множество фалшификации и нещо повече - организирано фалшифициране на дипломи в България.

Още с отварянето на регистъра излиза съобщението "Регистърът съдържа данни за студенти, завършили образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" след 1 януари 2012 г.".

Каква информация реално съдържа не е ясно, защото сесиите за 2012 г. традиционно са през юли и септември. От защитите на дипломните работи и държавните изпити до издаването на самите дипломи обаче има съществен период от време, съответно и до качването на данните в регистъра.

Реална проверка на съдържанието на регистъра няма как да се направи - достъпът не е публичен, може да се направи само индивидуална проверка по ЕГН.

Кой е взел решението за скриването на дипломираните и защо не е ясно. МОМН мълчи по този въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !