Анкара: Не се опитвайте да легализирате българска диплома - няма да стане

Александра Маркарян 25 юли 2012 в 10:27 3085 3

Посланикът на Турция в България Исмаил Арамаз. Снимка: kircaalihaber.com
Посланикът на Турция в България Исмаил Арамаз. Снимка: kircaalihaber.com

Ден, след като OFFNews написа, че Турция спира легализирането на дипломи от български университети, посолството на Турция в София излезе с официално становище по случая.

Като първа точка в текста, публикуван на 24 юли, е записано: "Лицата, завършили ВУЗ-ове в Република България, да не правят постъпки за приравняване на дипломите им". 

Процедурите по легализация на дипломите от България са замразени. Решението за това е на Изпълнителния комитет на Съвета за висше образование. Взето е на 5 юли 2012 година, пишат от посолството.

Обяснението на посолството за решението на Турция е следното:

"Според информация, получена от Министерството на външните работи на Република Турция, след проведени срещи със студенти, обучаващи се в България и представители на преводачески и консултантски фирми е установено, че някои турски студенти фалшифицират дипломни оценки, печати и апостили. Някои от тези студенти прехвърлят следването си в турски ВУЗ-ове с фалшиви академични справки, получават положителни оценки по нерегламентиран начин и възможност за дипломиране без да посещават учебните занятия. Мащабът на тези нерегламентирани дейности надхвърля предполагаемите граници и се извършва по организиран начин".

Освен процедурите по легализиране на дипломи от България се прекратява и възможността за прехвърляне на студенти от български университети във ВУЗ-ове в Турция и Севернокипърската турска република, става ясно от съобщението на посолството на Турция в София.

Такива лица "да не правят постъпки за получаване на удостоверение за легитимността на българските ВУЗ-ове, в които са се обучавали", пише в съобщението.

От посолството ще отказват още нещо:

"Кандидат-студентите, които желаят да се обучават в Република България през учебната 2012-2013 година да не правят постъпки за получаване на информация и документи за легитимността на българските вузове, в които желаят да се обучават", пише в точка 3 от съобщението.

Замразяването ще е в сила, "докато не бъде приключено обсъждането на въпроса с българските власти".

Българските власти - в лицето на Министерство на външните работи и на Министерството на образованието, младежта и науката, мълчат. OFFNews чака втори ден отговори на въпросите, изпратени до МОМН във връзка с решението на Турция относно българските дипломи за висше образование.

Хората, подали документи за легализация на българска диплома в Турция преди 5 юли, няма да получат документите си, дори и дипломата да е била легализирана:

"Документите, изготвени на лица, чиято процедура по признаване на дипломите е приключила преди решението на Изпълнителния комитет на Съвета за висше образование от 05.07.2012 г., ще се съхраняват в Съвета, без да бъдат предадени на собствениците им до публикуване на следващо съобщение".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!