Семерджиев вече обещава по-евтин ток и парно

Николай Марченко 13 ноември 2012 в 13:09 1118 1

Ангел Семерджиев Снимка: БГНЕС
Ангел Семерджиев Снимка: БГНЕС

Въпреки че преговорите с руския монополист „Газпром“ за цената на природния газ в следващите години ще приключат едва идния четвъртък, председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев вече обещава на хората по-ниски сметки за синьо гориво, парно и ток.

"Със сигурност ще има намаление на парното от 1.01.2013 г., но не се знае с колко", увери Ангел Семерджиев. Според него намаление може да се очаква на базата на заявеното намаляване на цената на природния газ с 11.1%. „Възможно е намалението да е поне на половината на тези проценти, защото трябва да се гарантират задълженията на топлофикациите към „Булгаргаз“, поясни шефът на регулатора.

Това обаче не означава, че проблемите на държавния доставчик свършват с обещаната отстъпка от „Газпром“ след подписването за газопровода „Южен поток“. "Надявам се намалението да бъде достатъчно, за да компенсира в някаква степен недовзетия приход на "Булгаргаз", независимо от това ползата ще е за потребителите", каза Семерджиев. Той обаче отказа да се ангажира с конкретни цифри.

Той обясни, че недовзетият приход (обикновено заради дълговете на топлофикациите "София" и "Шумен" - бел. ред.) на „Булгаргаз” се изчислява до третото тримесечие. „Обикновено в четвъртото тримесечие този недовзет приход намалява до известна степен. Така че – не мога да кажа, след като не сме получили още данните от „Булгаргаз”, поясни Семерджиев.

Според шефа на ДКЕВР има процедура, по която се определят цените на природния газ за всяко тримесечие. „В следствие на тези цени вече имаме служебна процедура. Ние можем да коригираме цените на топлофикационните дружества на базата на цената на природния газ и ще си спазим изискванията, категоричен бе Ангел Семерджиев.

Шефът на регулаторната комисия обаче успя да се поправи, че не може да влияе на резултатите от преговорите с руската страна. „Договорите за доставка на газ зависят от доставчиците и не подлежат на регулиране. Ние регулираме това дали техните възможности се използват по оптималния начин от обществения доставчик – „Булгаргаз”, призна Ангел Семерджиев.

 Не сме сами: Всички имат проблеми с „Газпром“

Ангел Семерджиев обясни още, че всички дългосрочни договори за доставка на газ се обвързват към базова цена и след това се правят корекции на базата на промени на алтернативните горива. Няма как газът да не се обвърже към алтернативните горива, тъй като той има алтернативата, каза Семерджиев.

Според шефа на регулатора договорите за доставка не били по-лоши от тези с другите страни в подобна ситуация като Литва, Латвия и Естония. „В такива договори за доставка по принцип е възможно да има механизми за изглаждане на резки скокове на алтернативните горива. Обикновено се договарят защитни механизми, които защитават и двете страни – както доставчика, така и приемащия“, поясни той.

 По-евтин ток след проверки

Председателят на ДКЕВР загатна и за евентуалното намаление в цената на електроенергията. „Възможно е да има намаляване и на цената на тока, но от 1 юли 2013 г. При дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия ще приложим механизма, заложен в промяната на Закона за енергетиката, влиза в сила и регулаторният одит“, поясни Семерджиев.

Той предупреди и за проверки във водещите централи. „В близките седмици ще стартираме регулаторния одит на трите дружества ТЕЦ "Марица Изток" 1, 2 и 3, вече са избрани и експертите за това“, коментира Семерджиев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews