РЗС ще „заличава“ партиите с малко гласове на вота

Елица Мартинова 28 март 2013 в 10:25 1623 1

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

Служебно изтриване от регистъра за партиите, които са получили по-малко гласове от внесените в ЦИК подписи за регистрация, предлагат от РЗС.

Причината за предлаганите от РЗС мерки е, че според хората на Яне Янев за предстоящия парламентарен вот са се регистрирали твърде много партии без реален шанс за 42-рото Народно събрание. Според РЗС тяхната единствена цел са държавните субсидии.

„В следващия парламент ще влязат не повече от 7 партии. Възниква въпросът: Каква е целта на останалите десетки политически субекти да участват на изборите, след като нямат никакъв шанс да прескочат 4%-та бариера? Отговорът е – всички те са се устремили към държавните субсидии. Законът за политическите партии позволява партия, получила повече от 1% от гласовете, да получава държавна субсидия. Ето защо повечето от регистрираните за парламентарните избори партии са си поставили за цел този 1%, за да са на държавната хранилка“, пишат в прессъобщението си РЗС.

Изразявайки увереност, че самата тя ще прескочи 4-процентовия праг, партията на Янев обещава, че ще предприеме следните законодателни инициатива още в първите часове на 42-рото Народно събрание:

  1. Партиите фантоми, които са получили по-малко гласове от внесените за регистрация подписи, да бъдат заличавани служебно от Софийски градски съд и да възстановят парите, изхарчени от държавата, за отпечатаните за тях бюлетини;
  2. Прагът за получаване на държавна субсидия да се вдигне поне двойно;
  3. Да се постави горна граница за максималния размер на държавно финансиране за политическите партии;
  4. Да се въведе изискването изборният праг за коалициите да расте пропорционално на броя на партиите, които влизат в тях.

„Тези мерки ще допринесат за премахването на фалшивите, комерсиални партии и ще помогнат за формирането на реални политически субекти, които да работят в полза на обществото. РЗС ще увеличи изискванията към партиите, така че да останат само тези, които имат доказана политическа дейност, а не анонимни партии с анонимни лидери да бъдат използвани за мандатоносители на коалиции, финансирани от олигарси“, пишат в заключение от РЗС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови