Яне Янев се прицели срещу двама служебни министри

Юлиан Христов 26 март 2013 в 13:13 1243 0

Марин Райков и Яне Янев на брифинг в Министерски съвет. Снимка: БГНЕС
Марин Райков и Яне Янев на брифинг в Министерски съвет. Снимка: БГНЕС

Двама министри от служебния кабинет на Марин Райков попаднаха под прицела на лидера на РЗС Яне Янев.

Това стана ясно днес след срещата му с премиера, на която той е подал сигнал срещу министрите на икономиката и околната среда и водите Асен Василев и Юлиян Иванов. Според сигналът касае гражданството на двамата министри, както и декларациите им за конфликт на интереси. Янев не даде повече подробности около сигналите и отказа да ги коментира след брифинга, който се проведе след срещата му с премиера Райков. 

От декларациите за конфликт на интереси, които са публикувани на сайта на президенството, е видно, че двамата министри са заявили, че нямат участия в търговски дружества, в предизборни щабове и че не заемат друга държавна длъжност. От декларацията на министър Иванов е видно, че той влиза в ръководството на училището за политика "Димитър Паница",  Фондация "Елизабет Костова"  и е член на сдружение “Американски университет в България”, от където обаче се е оттеглил на 12 март 2013 година. 

Янев обеща да даде повече подробности по сигнала в следващите дни.

Премиерът Райков не коментира случая, но заяви, че два пъти е отправил предупреждение към всички министри и държавни служители да запазят доверието на гражданите „Внимавайте с кого сядате на една маса. Сега отново ги призовавам да не разклащат допълнително гражданското доверие", каза Райков.

Райков каза още, че е съгласен с констатациите на Яне Янев за възможни технически проблеми при провеждането на изборите. Бомбата била заложена в изискването за наличие на копирни машини в Секционните избирателни комисии (СИК). Предложението беше прието в промените на Изборния кодекс, подкрепено от мнозинството от ГЕРБ. Яне Янев смята, че ксероксите трябва да бъдат инсталирани в секциите поне десет дена преди деня на изборите, за да могат членовете на комисиите да се научат да работят с тях. "За първи път резултатите от изборите ще се забавят, а това е предпоставка за съмнения за фалшифицирането им", предупреди Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки