Земеделците и СДС се жалват от ЦИК в Европа

30 март 2013 в 14:41 2957 1

Петя Ставрева, Ергин Емин и Стоян Райчевски Снимка: БГНЕС, архив
Петя Ставрева, Ергин Емин и Стоян Райчевски Снимка: БГНЕС, архив

Политическа партия "Обединени земеделци" ще се оплаче от Централната избирателна комисия пред посланиците на страните-членки на ЕС, пред Европейската народна партия и наблюдателите на ОССЕ.

Това заяви Петя Ставрева от ПП "Обединени замеделци" пред "Фокус" във връзка с отказа на ЦИК да регистрира четири политически партии за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 12 май.

Това се случва за втори път, допълни Ставрева.

"Ние подготвихме писмо до посланиците на страните-членки на Европейския съюз, до Европейската нардна партия, до наблюдателите на ОССЕ, които ще присъстват и ще бъдат част от изборния процес, в което алармираме тези институции за подмяната на политическото представителство, както и предупреждаваме за последиците и възможността за опорочаване на изборния процес чрез отказа на ЦИК да допусне представителив изборните комисии на нашите организации", заяви още Ставрева.

Тази "подмяна" поставяла под въпрос провеждането на честни и прозрачни избори, ангажимент за което пое служебното правителство.

Тя коментира, че в момента политическото статукво "пречи и спъва" желанието на българския народ за промяна и разрушаване на монополите.

"Ще търсим всички законови средства, за да може демократичният вот да не бъде опорочен и нашите членове и симпатизанти да имат възможност да заявят своята воля без подмяна, без задкулисни игри и без служебни победи на партии, които претендират, че са демократи, но с действията си показват, че са далеч от принципите и ценностите на демокрацията", каза още Ставрева.  

В същото време от СДС обявиха, че ще внесат жалба срещу решението на ЦИК партията да няма представители в районни и секционни избирателни комисии. Това обяви на извънредна пресконференция председателят на СДС Емил Кабаиванов.

Той декларира също, че ще уведоми и европейските институции за случая. 

Вчера ЦИК отказа да впише председателя на СДС като представляващ "Синята коалиция" и така лиши СДС от право на представители в секционните избирателни комисии. В районните избирателни комисии бяха назначени предложените от представляващите десния съюз Мартин Димитров и Иван Костов.

Според Кабаиванов, това решение нарушава закона.

На 18 март от СДС, "Обединени земеделци", Радикалдемократическата партия и Българската социалдемократическа партия поискаха промяна в представителството на "Синята коалиция", регистрирана с решение на ЦИК от 30 май 2009 г. Те настоявха коалицията да се представлява от Емил Кабаиванов и Иван Костов, само заедно. ЦИК остави без разглеждане това заявление с мотив, че то е постъпило от хора, които нямат "качество на представляващи "Синята коалиция". Решението беше оспорено във Върховния административен съд, който задължи ЦИК да се произнесе по същество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови