"Репортери без граници" осъдиха насилието над журналисти на протестите

Юлиан Христов 26 юли 2013 в 13:53 2662 9

Правозащитната организация "Репортери без граници" осъжда случаите на полицейско насилие над журналисти по време на блокадата на парламента в София в нощта на 23 срещу 24 юли.

След повече от 40 дни на протести, по време на които напрежението между протестиращи и управляващи расте, организацията призовава двете страни да гарантират сигурността на отразяващите събитията. 

Най-малко седем журналисти и един блогър пострадаха по време на отразяването на блокадата на парламента в столицата, се казва в съобщение на организацията. Оттам призовават българското правосъдие да проведе пълно и цялостно разследване на проявите на насилие и виновните да бъдат осъдени.

В съобщението се изброява и известната до момента информация за пострадали журналисти:

"Росен Босев, журналист в седмичника Капитал получава удари в областта на торса от полицаи. След оплакване пред офицер,отговарящ за операцията получава отговор,че „не е бил бит достатъчно“. Валентин Гранчаров от Дарик радио, получава удари от палка по главата, докато отразява протеста. Докато снима сцената с камерата си, Кирил Хараланов от информационния сайт OFFnews е ударен от полицай и повален на земята. Иво Божков, блогър на свободна практика, е повален на земята с ритници, докато снима насилието, упражнявано от полицаи. В момента е със сериозни наранявания и вътрешен кръвоизлив. Операторът от Канал 3 Цветан Фиков също става обект на полицейско насилие, след като се легитимира с прес картата си пред органите на реда. Той получава удар по лицето, който разбива горната му устна, докато снима опитите за извеждане на депутати от парламента. Друг присъстващ журналист, Иван Бедров, съобщи, че камерата му е счупена след като я изпуска вследствие на три удара с палка. Операторите от бТВ Благой Момчилов и Дани Драганов, и апаратурата им също стават мишена на органите на реда."

България заема 87-мo място в годишното класиране на свободата на пресата за 2013, публикувана от "Репортери без граници". Това е спад със седем позиции в сравнение с 2012 г. и най-ниското място сред  страните в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews