Референдумът за полигона „Змейово“ се провали

26 май 2013 в 21:07 2463 2

Полигонът
Полигонът "Змейово" край Стара Загора.

Едва 20 000 души към 19 часа са гласували на местния референдум в Стара Загора за бъдещето на артилерийския изпитателен полигон „Змейово“ недалеч от града.

Това съобщи член на Фейсбук групата за допитването. Гласуването приключи в 20 часа и окончателните резултати още не са излезли, но при всички случаи гласувалите ще са далеч под 50 %, което означава, че резултатът от допитването няма да бъде взет под внимание от държавата. Около 150 000 жители на общината имаха право на глас в него.

Въпросът на референдума беше "Да бъде ли закрит централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?".

Причина за допитването е недоверието на местните хора в изявленията на институциите, че няма нищо нередно на полигона, на него не се извършват нерегламентирани изпитания и унищожаване на боеприпаси, и той не е сред източниците на замърсяванията на въздуха в Стара Загора.

Ниската активността на старозагорци в референдума бе предопределена, отчасти заради заявената позиция на държавата, че и да е валиден, волята на местните жители трудно ще бъде зачетена, защото полигонът е обект от национално значение. Освен това закриването му би довело до много нови безработни в отбранителната промишленост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!