Полигонът „Змейово“ не обгазява Стара Загора, твърди държавата

20 май 2013 в 13:15 2786 1

Тодор Тагарев и Юлиян Попов. Снимка: БГНЕС
Тодор Тагарев и Юлиян Попов. Снимка: БГНЕС

Полигонът "Змейово" не е източник на вредни вещества, които да влошават качеството на атмосферния въздух в района до нива над допустимите норми. Това заявиха днес на съвместна пресконференция министрите на околната среда и отбраната Юлиан Попов и Тодор Тагарев. Поводът за изявлението е предстоящия в неделя (26 май) местен референдум  в Стара Загора за бъдещето на военния полигон. 

Това е заключението от измерванията на автоматичните станции за контрол на качеството на въздуха към екоминистерството (МОСВ), които предават данни в реално време.

Данните от мониторинга посочват още, че прахът (ФПЧ10 – фини прахови частици под 10 микрометра) около полигона и в Стара Загора като цяло е в по-ниски концентрации от София, Перник и Пловдив (градовете с най-прашен въздух в страната). Нивото на праха в района е в средногодишната норма, т.е. не се смята за вредно. Същото е и с концентрацията на азотни и серни окиси около полигона и в Стара Загора. 

Същото е наблюдението на Института по отбрана за полигона в Змейово, описано в доклад на един от експертите в института. Полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора, се казва в него. В доклада се декларира, че на територията на полигона не се извършва утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси.

Ако ние имахме съмнение,че той е замърсител, незабавно бихме предприели действия, но ние нямаме такива опасения, заяви министър Тодор Тагарев. В района живеят над 4000 военнослужещи с техните семейства и деца, и те първи биха реагирали, ако има заплаха за живота и здравето им, посочи той.

На брифинга бяха демонстрирани реални изпитвания с боеприпаси на централната изпитателна площадка в "Змейово", което присъстващите журналисти наблюдаваха на екран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови