Разрешиха парламентарното номадство

Нели Чолашка 06 юни 2013 в 10:29 2852 2

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

Депутатите, които напуснат парламентарната си група, ще могат да сформират нова група (при минимум 10 членове), както и да се присъединят към нова.

Това решиха депутатите от БСП, ДПС и "Атака" при първо четене на проектоправилника на 42-то Народно събрание.

ГЕРБ напуснаха пленарната зала до второ нареждане от лидера Бойко Борисов и не присъстват на обсъждането и гласуването на правилника.

Предложението на комисията по изработване на проектоправилника предвиждаше забрана за депутатите, изгонени или напуснали партиите си, да се присъединяват към нови, но да е разрешено сформирането на нови групи.

В пленарна зала Янаки Стоилов от БСП обяви, че ограничението за присъединяване към нова група е нелогично, след като може да се сформира нова политическа група и мнозинството от депутатите се съгласиха с него.

БСП внесе тази седмица предложение за промени в Закона  политическите сили, които предвиждат държавната субсидия за напусналите парламентарна група депутати да остават в групата.

Според Христо Бисеров от ДПС липсата на финансов стимул ще спре парламентарното номадство.

По думите на Красимир Велчев от ГЕРБ се готви нова политическа група от депутати, които уж ще се отцепят от "Атака" и БСП, за да си осигурят мнозинство, но "Атака" да остане чиста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови