Прошков: Със състава на кабинета Плевнелиев ще обърне гръб на ГЕРБ

Елица Мартинова 11 март 2013 в 15:59 1663 7

Прошко Прошков, Снимка: Сергей Антонов
Прошко Прошков, Снимка: Сергей Антонов

Пред австрийското издание „Der Standard” президентът Плевнелиев съобщи, че ще обяви служебния кабинет ден по-рано. Около възможните фигури на служебното правителство има редица предположения.

За мнение относно функциите и състава на назначения от президента кабинет OFFNews потърси Прошко Прошков – бивш районен кмет на столичния квартал "Лозенец". В момента е общински съветник в Столична община и член на „Движение България на гражданите“.

Прошков е завършил е Техническия университет. През 1998 г. е поканен да работи по проекти на германските железници (Deutsche Bahn) и като научен изследовател и софтуерен аналитик към Техническия университет в Берлин. През 2004 г. се връща в България и работи по изграждането на информационни системи за бизнеса до избирането му за районен кмет.

 

Пред австрийско издание президентът Плевнелиев съобщи, че ще избърза с анонса на служебния кабинет и ще го обяви още утре следобед. Как ще коментирате това?

Не знам каква е причината да го направи президентът, но в крайна сметка дали ще е утре следобед или в сряда сутрин – едва ли има голяма разлика. По-важно е какъв е съставът на кабинета, а не какъв е часът на обявяването.

Пак пред същото издание президентът е казал, че кабинетът ще се състои от мъже и жени, които са изградили репутацията и компетенциите си от нулата. Означава ли това според Вас, че става въпрос за надпартийни личности?

Ние от „Движение България на гражданите“ призовахме за това президента, още преди Борисов да подаде оставка, защото настоявахме, че тя трябва да се случи. Смятахме, че трябва да има служебно правителство от личности, които да не са толкова зависими от партиите, най-малко от управляващите. Това е и голямата отговорност пред президента – да се разграничи от всякакво пряко обслужване на който и да е партиен интерес. Трябва да сложи хора, които да гарантират провеждането на честни и свестни избори, които да са независими най-малкото от вицепремиера Цветанов, който, все пак, все още ръководи МВР и е шеф на щаба на ГЕРБ. Втората ни надежда е, че хората в служебния кабинет няма да са ченгета. Тези хора трябва, ако не да проведат някакви реформи за двата месеца, които им остават, то поне да бъдат честни. Трябва да извадят състоянието на публичните финанси, тъй като има спекулации по въпроса и опасения, че финансовите ни резерви са доста поизтънeли. Те трябва да кажат истината за всяка система. Например, надявам се да чуем какво е състоянието на здравеопазването и образованието. 

Как ще коментирате мнението на г-н Костов, че на практика този служебен кабинет ще бъде с вързани ръце, защото поради липсата на Народно събрание няма да може да поведе битка срещу монополите?

Служебният кабинет няма правомощия да променя закони, но аз пак казвам – за тези два месеца би било изключително сериозно, ако се намери воля от членовете на служебния кабинет да кажат истината – докъде сме и как сме в момента. А с този парламент в момента няма никакъв шанс да се постигне промяна. Дали има или няма парламент, няма никакво значение. Четири години не приеха нито един смислен закон, освен лобистки поправки, които вдигнаха хората още миналата година на Орлов мост. И тези поправки бяха приети с по 60-70 човека в зала. Останалите 180 човека сигурно бяха някъде по кафенетата. Ако видите справката от гласуването на ключови закони, ще видите колко незаинтересовани или нарочно незаинтересовани бяха дори хората от опозицията. Така че този парламент изчерпа кредита си на доверие, абсолютно се обезсмисли като представителност и той не може да направи реформа. Ударно в последните дни се приемаха разни лобистки закони отново. Хората на улицата протестират и задават някакъв дневен ред, вътре в парламента гласуват промени в Закона за хазарта, Закона за туризма, които едва ли са приоритет за протестиращите. Мисля, че най-добрият вариант се случва в момента и това е служебен кабинет, който трябва да каже истината, но за това се иска воля.

Като най-вероятна фигура за служебен премиер се сочи Меглена Плугчиева. Смятате ли, че президентът ще заложи на нея, смятате ли, че това би бил правилен ход?

Самите персонални назначения бихме могли да обсъждаме, само след като се случат, тъй като има постоянни спекулации с имена. Най-важното е, които и да са личностите, да бъдат независими от БСП и от ГЕРБ. А аз, между другото, очаквам това да се случи, тъй като в партия ГЕРБ има сериозно разделение и пропукване. Като всяко лобистко нещо, което е било на върха на някакъв балон, ГЕРБ тръгва надолу. Нещата вървят в посока на разделения и вътрешни борби. Очаквам, че този кабинет ще бъде такъв, че да покаже еманципацията на Плевнелиев от ГЕРБ.

От Ваша гледна точка има ли фигури, които биха били подходящи за служебния кабинет?

Съвсем честно Ви казвам, че въобще не разсъждавам на тази тема. Тя е отговорност на президента. Ние гледаме към възможността да се получи истинско управление след служебния кабинет, което се надяваме да поемем ние. Въпреки всички мрачни прогнози, че няма да сме първа политическа сила, уверявам Ви, че на фона на цялото политическо блато, в което всеки се опитва да яхне протестиращите, ние единствени не го направихме. Мълчахме по време на десетте дни на най-големите протести, защото хората казаха това, което ние казахме още миналия юли при учредяването си. Но ние не считаме, че това е наша заслуга, а смятаме, че сме били достатъчно прозорливи да кажем още миналото лято, че държавата е изгубена за гражданите си, че те са изолирани от възможността да осъществяват контрол и че монополите се появяват във всяка една област. Разчитаме, че при успокояване на страстите хората ще предпочетат алтернатива на разумни, спокойни решения и на хора, които по никой начин не могат да бъдат оспорени като личности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови