ЕС спира временно плащания към Земеделското министерство

Елица Мартинова 05 март 2013 в 12:22 9795 5

Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС

На 16 януари Европейската сметна палата (ЕСП) е изпратила предварителен доклад до България, в който критикува процедурите по усвояване на евросредства по Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

Това съобщиха на пресконференция във вторник „Движение България на гражданите“.

„През януари българското правителство е получило писмо от Европейската сметна палата, в което има серия въпроси и серия съмнения. Това в най-добрия случай ще забави силно плащанията. Те се правят предварително от националния бюджет и като се има предвид колко са приходите тази година, сравнени с миналата, ще видите, че положението не обещава никакво спокойствие“, заяви лидерът на „Движение БГ“ Меглена Кунева.

Става въпрос за предварителен доклад на Европейската сметна палата, касаещ сертифициращия орган на ПРСР.

„От констатациите става ясно, че там има много проблеми и ние не можем да оценим колко дълбоки, но при всички положения са съществени. От осем констатации има само една положителна, другите са отрицателни или частично отрицателни. Това води до риск от съществено забавяне на средствата по тези програми“, обясни Людмила Елкова, която е част от икономическия екип на „Движение БГ“.

По думите на Кунева, в Програмата за развитие на селските райони добре са усвоени единствено средствата за комуникации.

Окончателният вариант на одита трябва да бъде готов до средата на март. Елкова смята, че дотогава България има възможност да представи контрааргументи и обяснения за констатациите на ЕСП.

„Искаме да попитаме какви мерки взема правителството. Свързан ли е този доклад с отказа да бъдат платени през януари и февруари субсидиите на земеделските производители? Какви са рисковете, за каква сума се отнасят?“, попита управляващите Елкова.

Тя бе категорична, че България има нужда от служебно правителство, което да изнесе информация за ситуацията във всички министерства.

„Следим въпроса. 16 март е датата, до която България трябва да даде отговор. Ако тези пари трябва да ги платим без европейските средства, ще гръмнем. България не е в еврозоната, ние не се ползваме от Европейския стабилизационен механизъм, не знам откъде ще взимаме заем“, заключи бившият еврокомисар Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови