МЗХ: Кунева лъже, плащанията от ЕС няма да се бавят

Елица Мартинова 05 март 2013 в 15:45 2833 6

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

„Разпространената от „Движение България на гражданите” информация за проблеми с плащанията по Програмата за развитие на селските райони е спекулативна, не отговаря на истината и цели нагнетяване на напрежение в сектора в условията на политическа нестабилност“, пише в прессъобщението на Министерството на земеделието и храните.

По-рано днес партията на Кунева обяви, че на 16 януари Европейската сметна палата (ЕСП) е изпратила предварителен доклад до България, в който критикува процедурите по усвояване на евросредства по Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Според специалистите негативните констатации на ЕСП ще доведат до значително забавяне на плащанията по земеделските проекти.

„Риск от спиране на средствата за бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони не съществува и спекулативният прочит на предварителния доклад носи опасност от негативни последици за отношенията на страната ни с Европейските партньори“, категорични са МЗХ и добавят: „Констатациите от доклада на Европейската сметна палата (ЕСП) не са обвързани с налагането на редукции или санкции от страна на Еврокомисията. По отношение на европейските средства отправените предварителни констатации не водят до намаление или спиране на плащанията. Отправените констатации са предварителни и в оперативен порядък ще бъдат обсъждани или ще отпаднат с цел достигане на общо становище между ЕСП и България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови