Промените на БСП в Закона за горите ще докарат корупция и кражби

13 август 2013 в 09:58 2964 3

Експерти виждат предпоставка за корупция и кражби в промените на Закона за горите, подготвени от БСП.
Експерти виждат предпоставка за корупция и кражби в промените на Закона за горите, подготвени от БСП.

Представените вчера от БСП предложения за промени в Закона за горите ще доведат до корупционни схеми по общините и кражби на дървесина. 

Това обяви в интервю за БНР зам.-председателят на Браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи Димитър Джоков.

Една от промените предвижда физически лица да могат да секат дървесина на по-ниски цени за собствени нужди.

Кой колко ще сече ще решават кметовете, обяви вчера експертката по земеделие на БСП Светла Бъчварова.

"Всички лица, които изготвят списъци и ги одобряват, са общо взето политически лица.

В тези списъци влизат основно представители на прокуратура, съд, полиция, на местната общинска власт.

Влизат хора, които карат мерцедеси.

Ние предложихме тези списъци да ги изготвят дирекциите по социално подпомагане към всяка община, които са наясно кои хора са социално-слаби и имат нужда от помощи, но това предложение не беше прието", коментира Джоков.

Освен до корупция тази поправка в закона ще доведе и до кражби на дървесина, твърди той.

"Когато се пуснат много хора да добиват сами дърва в гората, както предвижда този член 111, той създава много предпоставки за нарушения и кражби на дървесина в гората.

Неслучайно никой не можа да отговори кой ще контролира дърводобива в гората, когато много хора влязат изведнъж и започнат сами да добиват дървесина. Създават се и много предпоставки за злополуки", уточни Джоков..

Експертът уточни, че браншът е имал предложение, което е щяло да намали значително кражбите – всички средства за пренос на дървесина да отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата и да са снабдени с GPS, но и то не е било прието.

"Преди 2 месеца инициирахме среща в парламента, на която поискахме промени в Закона с цел премахване на небивалата централизация и монополизация в сектора и създаване на условия за развитие на малкия и средния бизнес.

За съжаление, голяма част от нашите предложения не бяха обсъждани на заседанията на работната група.  Философията на Закона беше запазена. Шестте мегапредприятия също бяха запазени. Сменени бяха само двама от директорите", каза още Димитър Джоков.

Според него все пак има и някои положителни неща в предлаганите от БСП промени - отпадането на текста, който позволява на големите фирми да сключват дългосрочни договори за 15 години при закупуване на дървесина на корен.

Други положителни момента били, че се конкретизира понятието „местни фирми”, намалява се срокът за залесяване след пожари, забранява се на енергийните дружества да горят необработен дървен материал за производство на ел. енергия, чиято цена се подпомага от държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков