БСП ще променя правилата за сеч в горите

Нели Чолашка 12 август 2013 в 15:30 2718 7

Физически лица ще добиват дърва по осмутрение на кметовете.
Физически лица ще добиват дърва по осмутрение на кметовете.

БСП подготвя промени в Закона за горите, които ще внесе наесен в парламента, обяви Корнелия Нинова от левицата.

С тези изменения ще предотвратим безразборната сеч от последните 3 години и ще свалим цената на дървата за огрев два пъти, обясни експертът по земеделски въпроси на социалистите Светла Бъчварова.

С изменението ще бъде премахната възможността големи компании да сключват 15-годишни договори за добив на дървесина.

Социалистите предлагат изцяло да отпадне чл. 213, ал. 2 от Закона за горите, който даваше преференции за добиване на дървесина на големите фирми.

До момента всъщност нямало сключени такива договори, защото предишното ръководство на Министерството на земеделието и храните не подготвило необходимата рамка.

БСП възнамерява още да даде възможност на всяко физическо да добива дървесина или да купува дърва на корен "според нуждите си".

Кметовете щели да определят какви са нуждите на всяко конкретно семейство.

По думите на Бъчварова именно това ще свали цената на дървата за огрев, защото щял да се премахне изкуственият дефицит, който бил създаден последните години.

Социалистите ще се погрижат и за залесяването.

„Един от проблемите в Закона за горите е тоталното спиране на залесяването през последните години. От 50 000 декара залесявани през 2008 година, през 2011 година са залесени едва 10 000 декара. С промените срокът за залесяване след пожари например се намалява от 7 на 3 години”, обясни Бъчварова.

„Дава се възможност на всяко едно физическо лице да добива дървесина или да купува дърва на корен, според списъци при кметовете на всяко едно населено място. По този начин ще се намали цената на дървата за огрев два пъти. Цената за иглолистната дървесина от 5 до 12 лева, а широколистната 12 – 16 лева”, каза още Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови